TBMM Genel Kurulunda, darbe ve muhtıralarla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi. Komisyon, 17 milletvekilinden oluşacak ve 3 ay süreyle görev yapacak.

 

4 siyasi parti grubunun 'darbe ve muhtıraların araştırılması'na yönelik verdiği önergelerin birleştirilerek görüşüldüğü oturumda konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulması kabul edildi.

 

TBMM Genel Kurulunda 4 siyasi parti grubu tarafından verilen, ''Ülkede demokrasiye müdahale eden tüm darbe ve muhtıralar ile demokrasiyi işlevsiz kılan diğer bütün girişim ve süreçlerin tüm boyutlarıyla araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına'' ilişkin önergeler, birleştirilerek görüşüldü.

 

Daha sonra yapılan oylamada, oybirliği ile Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önerge kabul edildi. Milletvekilleri kararı alkışlarla karşıladı.

 

Alınan karar gereği Komisyon, 17 milletvekilinden oluşacak ve 3 ay süreyle görev yapacak.

 

28 ŞUBAT VE E-MUHTIRA DA ARAŞTIRILACAK

1960 dahil olmak üzere, 12 Mart muhtırası, 12 Eylül darbesi ile tarihe postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat ve yine tarihe e-muhtıra olarak kaydedilen 27 Nisan bildirisi de komisyonun araştıracağı müdahaleler olacak.

 

SİVİL DARBE TARTIŞMASI

Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında ‘sivil darbe’ tartışması da yaşandı.

 

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün AK Parti dönemini sivil darbe olarak nitelemesi sinirlerin gerilmesine neden oldu.

 

Öztürk'ün, "Hitler iktidara gelirken seçimle geldi. Yürütmeyi Başbakan'a bağladınız. Ülkede yargı yetkisini engellediniz, sivil darbelerden rahatsızsınız. Askeri darbelere karşı çıkmayan şerefsizdir, sivil darbelere karşı çıkmayan bir milyon kere şerefsizdir" sözleri üzerine gerilim bir anda yükseldi.

 

Öztürk’ün bu sözlerine yanıt AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’den geldi. Canikli,

 

"Sivil darbe dediğiniz nedir? Milletin iradesini eleştiriyorsunuz siz. Nasıl böyle bir hakaret edebilirsiniz? Millete tepeden tırnağa hakaret ediyorsunuz. Siviller de niyeti olan askerler de milletin iradesini de engelleyemeyecektir” diye konuştu.

 

Tartışma kavgaya dönmeden sona erdi ve darbeleri araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi.