Eş Genel Başkanları’nın da aralarında bulunduğu 10 milletvekilinin tutuklanması üzerine Meclis’te yasama faaliyetine katılmama kararı alan HDP, Genel Kurul’a ve komisyonlara dönmeye hazırlandığı ileri sürüldü.

Gazeteduvar.com.tr'nin derlediği Kulis haberi şöyle: 

Karar sonrası parti örgütleriyle yapılan toplantılarda “geri dönüş” eğilimi ortaya çıktı. Bu eğilimin oluşmasında hem iç hem dış etki var.

Toplantılarda, “Kritik bir dönemden geçiyoruz. Kanun hükmünde kararnameler hızla geçiriliyor. Anayasa tartışmaları, bütçe görüşmeleri var. Bu konularda sözümüzü söylememek, bu tartışmalara müdahil olmamak doğru değil” yorumu yapıldı. Bir uyarı da milletvekillerinin tutuklanmasına ilgi gösteren uluslararası kurum ve kuruluşlardan geldi. HDP’nin dikkate aldığı uyarılarda, Meclis’i tümden terk etmenin uluslararası tepkiyi zayıflatacağı söylendi. Hükümetin, “Bakın kendileri Meclis’e gelmiyor” yönünde açıklama yapabileceği belirtildi.

HDP milletvekilleri ise Meclis’teki eksikliklerinin ‘her durumda’ fark edildiğini şu sözlerle dile getiriyorlar, “4 Kasım’dan bu yana Meclis Genel Kurulu’nda, komisyonlarda her şey tıkır tıkır işliyor. Muhalefetin sesi soluğu çıkmıyor neredeyse. Biz olsak böyle mi olur?”

HDP yönetimi, partinin bu kritik süreçte izleyeceği yol haritasını gün gün tartışmaya, değerlendirmeye devam edeceklerinin de altını çiziyor.

KOMİSYON BAŞKANI’NIN “HOCA” GAFI

Bir zamanlar “Hocaefendi Hazretleri”ydi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası “terör örgütü lideri” oldu. Ancak AK Partili milletvekilleri için bu ‘değişim’ kolay olmuyor. Konuşmalar sırasında ara ara ağızlardan “Hoca”, “Hocaefendi” sözleri kaçıyor. Bunun son örneği 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda yaşandı. Komisyon Başkanı Reşat Petek, bir konuyu izah etmeye çalışırken, “Fethullah Hoca” dedi. Sözlerini hemen fark eden Petek hızla düzeltmeye çalıştı. Sonrasında kurduğu cümlede, “Fethullahçı terör örgütü lideri, bütün ipliğinin pazara çıkarılması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ DARBE KOMİSYONU’NDAN RAHATSIZ

Darbe Komisyonu’nun çalışmaları yavaşladı. Darbe gecesinin kilit isimleri Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın dinlenmesiyle ilgili talepler hâlâ sonuçlanmadı. Dinlemeler sırasında tartışmalar gerginliğe, hatta küfürlü kavgaya dönüşebiliyor. Bu durum muhalefet milletvekillerinin, “Komisyon çalışması bitirilmek isteniyor” yorumlarına yol açtı. CHP’li Komisyon üyeleri artan tartışmalara işaret ederek, “Bitirmek istiyorlar. Bizi provoke ederek üzerimize yıkma çabası var. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Bu Komisyon’u kim sabote ederse millet önünde rezil rüsva olur” yorumunu yapıyor.

AK Partililer ise Darbe Komisyonu’ndan duydukları rahatsızlığı dile getirmekten çekinmiyorlar. “Her gelen söze bizi eleştirerek başlıyor. Bu yaklaşımla bir sonuca varabileceğimizi düşünmüyoruz. Komisyon bizim hedeflediğimiz gibi gitmiyor” diyorlar.

Meclis kulislerinde, Darbe Komisyonu’na ilişkin ‘Külliye’nin de ciddi rahatsızlığı olduğu’ konuşuluyor. Gerekçe, ‘Komisyonda dinlenilen kişilerin anlattıklarının AK Parti’yi zora sokması’…