TBMM Başkanlığı seçiminde, Ak Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay ile Ak Parti Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal yarıştı. Cemil Çiçek üçüncü turda TBMM Başkanı seçildi…

Yapılan ilk tur oylamasında 376 milletvekili oy kullandı. Oylamada AKP'li adaylardan Cemil Çiçek 302 oy alırken, Zelkif Kazdal 23 oy aldı. Kazdal, sonuçların açıklanmasının ardından Başkanlık yarışından çekildi. MHP'nin adayı Tunca Toskay ise 50 oy aldı. 

İkinci tur oylamada Çiçek 322, Toskay 52 oy aldı. Üçüncü tur oylamaya 375 milletvekili katıldı. Oylamada 322 oy alan AK Partili Cemil Çiçek TBMM'nin 26. Başkanı oldu.

 
KAMER GENÇ GERGİNLİĞİ

TBMM Başkanlığı seçimine Kamer Genç damga vurdu. Geçici Başkan Oktay Ekşi, yemin etmeyen vekillerin isimlerini oy kullanmak için okumadı. Buna muhalefet sıralarından itiraz gelmedi.  CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç TBMM Başkanlığı seçiminde CHP milletvekillerinin isimlerinin okunmamasına tepki gösterdi. Halkın oyuyla milletvekili seçildiğini ifade eden Genç, oylamada kendi isminin de okunması gerektiğini savundu. Genç'in sözlerine karşılık Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Geçici Başkan Oktay Ekşi'ye dönerek itiraz etti. Canikli, ''Anayasanın 81. maddesi çok açık. Yemin etmeyen milletvekilleri Genel Kurul'da bu şekilde konuşamaz ve oy kullanamaz'' dedi.

TBMM GENEL KURULU'NDAN NOTLAR...

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanlığı seçimini yapmak üzere Geçici TBMM Başkanı Oktay Ekşi başkanlığında toplandı. Ekşi, Anayasa’ya göre, and içmek isteyen milletvekillerini kürsüye davet ederken, geçen hafta yapılan and içme törenine katılmayan Ak Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu yemin etti.  Genel Kurul’da, Ekşi daha sonra Cumhurbaşkanlığı’nın, Bakanlar Kurulu’nun istifasını kabul ettiği ve Başbakan Erdoğan’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiğine ilişkin tezkerelerini okuttu. Genel Kurul’da, tezkerelerin okunmasının ardından Cemil Çiçek, Tunca Toskay ve Ak Parti’li Zelkif Kazdal’ın adaylık başvuruları okundu. Daha sonra da Meclis Başkanlığı seçiminin ilk tur oylamasına geçildi.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katıldığı Genel Kurul’a Başbakan Erdoğan ise diğer liderlerden sonra geldi.

Oylama sürerken Başbakan Erdoğan kabine sıralarından kalkarak milletvekili sıralarında eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Ak Parti'nin TBMM Başkan adayı Cemil Çiçek'in arasına oturdu.  Oylamada, yemin etmeyen CHP'li ve bağımsız milletvekillerin ismi okunmazken yanlışlıkla İstanbul bağımsız milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in ismi okundu.

RADİKAL