HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Maraş’ta önceki gün gerçekleşen beş Kürt öğrenciye ilişkin saldırıyı Meclis’e taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sarıyıldız, Türkiye’de üniversitelerde okumakta olan başta Kürt öğrenciler olmak üzere, sol, sosyalist ve demokrat öğrencilere dönük sistematik faşist saldırıların giderek tırmandığına dikkat çekerek bunun son örneğinin Maraş’ta yaşandığını anlattı.

“Etkin soruşturma yürütülememesi saldırganları cesaretlendiriyor”

Maraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde okuyan beş Kürt öğrenci dün saat 16.30 sularında üniversite kampüsünden çıktıktan sonra ülkücü olduğu belirtilen bir grup tarafından takip edilmeye başlandı.

Şehir merkezinde bulunan Şelale Parkı civarındaki Ülkü Ocakları binası önünde Kürt öğrencilerin aracına kalabalık faşist bir grup saldırdı. Saldırı sırasında Yüksel Tekin adlı Kürt öğrenci ülkücüler tarafında bıçaklanarak ağır yaralandı. Olay yerine gelen polisin saldırıya uğrayan Kürt öğrencileri tehdit ettiği iddia edildi.

www.bestanuce1.com’da yer alan habere göre Tekin’in tedavisi devam ederken öğrenciler sabah saatlerinde Üniversitenin Avşar Kampüsü'ndeki İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) kantininde Kürt öğrencilere yeniden saldırdı. Kürt öğrenciler sloganlar atarken, üniversitenin güvenlik görevlileri de Kürt öğrencilere copla müdahale etti.

Sarıyıldız, saldırıda ağır yaralanan Yüksel Tekin’in faşist gruplar tarafından tehdit edildiğini yaklaşık bir ay önce okul yönetimine bildirdiği gibi savcılığa da aynı gerekçe ile şikayet başvurusunda bulunduğuna işaret etti.

“Kürt illerinde ve batı illerinde okumakta olan devrimci-muhalif öğrencilere yönelik sistemli bir şekilde devam eden ırkçı ve faşist saldırılara ilişkin adli makamlarca etkin soruşturmaların yürütülmemesi ırkçı ve faşist grupları cesaretlendirmektedir.”

Neden önlem alınmadı?

* Irkçı saldırıyı tertipleyenin Ülkü Ocakları Üyesi Kamu Yönetimi 4. Sınıf öğrencisi M.C olduğu doğru mu?

* Yüksel Tekin ve arkadaşlarına kasten öldürmek amacıyla saldıran faşist gruba ilişkin bir soruşturma başlatıldı mı?

* Söz konusu saldırıya ilişkin gözaltına alınan var mı?

* Bu saldırının hangi gruplar tarafından yapıldığı ve nedenleri tespit edildi mi?

* Yüksel Tekin’e yönelik saldırının gerçekleştiği yere ait mobese görüntüleri incelendi mi?

* Söz konusu görüntüler soruşturma davasına dahil edilecek mi?

* Yüksel Tekin, ırkçı ve faşist gruplar tarafından tehdit edildiğini okul yönetimine bildirdiği ve savcılığa şikayette bulunduğu halde neden gerekli önlemler alınmadı. Önlem almayan yetkililer hakkında herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? Başlatılmışsa soruşturma ne aşamada?

* Saldırı sonrası olay yerine gelen polislerin ağır yaralanan Yüksel Tekin ve arkadaşlarını tehdit ettiği iddiası doğru mu?

* Sütçü İmam Üniversitesi'nde geçen yıldan beri Kürt öğrencilere yönelik saldırılar gerçekleşmektedir. Bir yılı aşkındır devam eden sistematik saldırıların önlenmesine yönelik kolluk kuvvetleri herhangi bir önleyici girişimde bulundu mu?

* Üniversitelerde başta Kürt öğrenciler olmak üzere, sol, sosyalist ve muhalif öğrencilere yönelik faşist saldırıları neden engellenmiyor?

* Bu saldırıları engellemeye dönük herhangi bir çalışmanız bulunuyor mu?

* Son beş yılda Kürt öğrencilere ve muhalif öğrencilere dönük kaç saldırı oldu?

* Bu saldırıların üniversitelere göre dağılımı nasıl?

* Olaylar sonrası gözaltına alınan öğrenci sayısı kaç? Kolluk güçlerince bunların kaç tanesi “Kürt ve/veya solcu” kaç tanesi “sağcı” olarak tespit edildi?

* Bu olaylarda yaralanan öğrenci sayısı kaç? Bunların kaç tanesi “Kürt ve/veya solcu” kaç tanesi “sağcı” olarak tespit edildi?