Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başkanlığında toplandı. 

AK Parti’li meclis üyeleri, ilk toplantıda “Belediyeye bağlı şirketlerin ve kuruluşların genel kurulda temsili yetkisinin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından belirlenmesi”ne ilişkin verdiği önergeyi bu oturumda da Yavaş’a gündeme alması için sundu.

Önergeyi ilk toplantıda gündeme almadan veto ettiğini anımsatan Yavaş, önergeyi tekrar veto etti. Yavaş, ilgili kişilerin dava açmakta özgür olduklarını söyledi.

ALTUNIŞIK: BAŞKANIN GÜNDEME ALMAMA GİBİ BİR YETKİSİ YOK

Önergenin gündeme alınmadan veto edilmesine tepki gösteren AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Mümin Altunışık, “Sayın Başkan 5393 sayılı kanun gereği bu önergeyi gündeme almama gibi hakkınız yok. Gündeme alınması gerekiyor. Bu size verilmiş bir hak değil. Gündem neticesinde belediye meclisi hangi kararı verirse buna uygun hareket edilir. Eğer beğenmeseniz bunu 7 gün içinde reddedebiliyorsunuz. Bir sonrakinde eğer geçerse tekraren bunu ifade edip mahkemeye gidemiyorsunuz” dedi.

Altunışık, Temel Belediye Mevzuatı’nı Başkan Yavaş’a göstererek, “Belediye Kanunu’nun herhangi bir yerinde sizin önergeyi kabul etmemenizle ilgili bir madde gösterin. Siz hukukçusunuz fakat kusura bakmayın kendinizi hükmü belirleyen hakim yerine koyuyorsunuz. Bu yapmış olduğunuz suçtur.” dedi.

YAVAŞ: İŞLEME KOYMUYORUM, DAVA AÇIN

Mansur Yavaş ise Altunışık’a geçen dönem de aynı konu için Mecliste tartıştıklarını anımsatarak, “Yani siz bize söylüyorsunuz ya 7 gün içinde itiraz edip dava açın. Sizin de dava açma hakkınız var. Ben bu önergeyi işleme koymuyorum, idari mahkemeye dava açacaksınız” diye konuştu. Sonrasında Altunışık ve Yavaş arasında şu diyalog yaşandı:

Altunışık: Biz iptal davasını açacağız fakat şunu ifade etmek istiyoruz. Burada hukuksuz bir şekilde meclisin yetkilerini, görevini, hükmi şahsiyetini zedeliyorsunuz. Hukuk dışına çıkıyorsunuz

Yavaş: Savcılık kararı var Mümin Bey tartışmaya gerek yok

Altunışık: Savcılık kararını biliyorsunuz. Savcılık kararının neyle alakalı olduğunu bildiğiniz halde, biz çağrıldık ve ifade de verdik mülkiye müfettişlerine, devam eden bir işlem söz konusu.

Yavaş: Bir daha şikayet edin.

Altunışık: Siz canınızın istediği bir önergeyi kabul ediyorsunuz diğerini kabul etmiyorsunuz. Bu nasıl bir hukuksuzluk?

Yavaş: Hiç de değil, kanunun bana verdiği yetki. Ben kendi yetkimi gasp ettirmem size.