HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın 8 Eylül 2015 tarihinde Deutsche Welle'de yayınlanan röportajı nedeniyle hakkında açılan davanın duruşması Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada Yüksekdağ, delil gösterilmesi için röportajın tamamının okunmasını talep ederken mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Duruşma 6 Haziran'a ertelendi.

Duruşmayı Fransa Komünist Parti milletvekilleri Lydia Samarbakh ve Nadine Garcia, Fransa Kürt Dostluk Derneği’nden Therese Valck, İsveç Sosyal Demokrat Parti milletvekilleri Yılmaz Kerimo ve Anders Österberg, PES WOMAN Başkanı Zita Gurmai ve PES WOMEN temsilcisi Katja Ziska, Die-Linke Milletvekili Martine Michels ve HDP Kadın Meclisi sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir ve Kadın Meclisi üyeleri takip etti.

Duruşma çıkışında bir açıklama yapan HDP Kadın Meclisi sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemirşunları söyledi:

Bu hukuksuzluğa karşı, bir kez daha kadın dayanışmasını gördük. 4 Kasım’dan bu yana partimize karşı geliştirilen darbeyi gözlemliyorsunuz. Tüm sürecin hukuki değil siyasi olduğunu biliyoruz. Mahkeme salonlarında yaşananlar da bizi doğruladı. Bugün Figen Yüksekdağ şahsında HDP’nin sözü, kadınların iradesi yargılandı.

Mahkemeler, Hükümet’in siyasi çıkarları doğrultusunda harekete geçtiklerini, bu davaları hızlıca sonuçlandırmak istediklerini gördük. Oldukça nezaketsiz, tahammülsüz bir mahkeme heyetiyle karşılaştık. HDP’yi siyaseten tasfiye etmenin bir parçası. Bugün artık Hükümet’in kendisi de bunu söylüyor.

İçişleri Bakanı “Biz Figen Yüksekdağ’a 4 duvar verdik, istediğine sırtını dayasın” dedi. Bu bir itiraftır. Ama şunu unutmasınlar ki, Figen Yüksekdağ’ın geldiği siyasi hareket, yıllardır sırtını 4 duvara yasladı, bundan korkmadı. Figen Yüksekdağ’ın öyle tehditlerle korkacağını sananlar yanılacaklar. Sizler de sırtınızı zulüm duvarına yaslamışsınız, o duvar yıkıldığında sırtınızı nereye dayayacaksınız?

Figen Yüksekdağ’a yapılanlar kadınlar mesaj olduğunu biliyoruz. Korkmayacağız. Yılmayacağız. Kadın mücadelesini bir engel olarak görüyorlar. Figen Yüksekdağ’ın sözünü, temsil ettiği kadın iradesini engel olarak görüyorlar. Biz tek adam rejiminin önüne geçeceğiz. Cezaevlerinde açlık grevleri devam ediyor. Hükümet’e, sessizliğe bir son vermesini, bir an önce diyalog kanallarını açması çağrısı yapıyoruz.