Sırrı Süreyya Önder, 26-27 Ekim'de Ankara'da yapılacak Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) genel kurullarını hatırlatarak, "emekten yana, zulme itiraz eden herkesi" kongreye davet etti. Önder, "Nasıl başlarsa öyle devam eder, kalabalık başlayalım kalabalık devam etsin" diye konuştu.

HDK ve HDP hakkında bilgi veren Önder, 40'ın üzerinde bileşeni olan HDK'nın en üst yapılanma olduğunu, HDP'nin de HDK içerisinden çıkmış bir parti olduğunu söyledi. Önder, HDK'da bireysel, gençlik, kadın, inanç temsiliyetlerine alan açıldığını belirterek, gençlerin daha fazla müdahil olması gerektiğini, bu konuda eksiklik olduğunu ekledi.

HDP'nin il, ilçe örgütlenmelerini tamamlayarak seçime girme yeterliliği kazandığını kaydeden Önder, "Bu sırada Türkiye'nin neredeyse tamamına gittik. Buralarda büyük hüsnü kabul gördük. Tabiri caizse yarışan insanlar ve yapılar gördük. Bu da bizim umudumuzu arttırdı. Kongre ile taçlandıracağız ve yerel seçim bizim ilk önemli trafiğimiz olacak" dedi.

'FORUMLAR TÜRKİYE'NİN YENİ SİYASAL DİNAMOSU'

Gezi direnişi ve ardından oluşturulan forumlarla ilgili bir soru üzerine Önder, "Hayat sizi beklemez. Çıkarmamız gereken en önemli ders bu olmalı. Biz bunu çıkardık, bununla çok sert bir şekilde yüzleştik. Forumlar bizim HDK örgütlenmemizdir. Forumlarla ortaya çıkan bilinç Türkiye'nin geleceğini belirleyecektir, Türkiye'nin yeni siyasal dinamosudur. HDP bunun çok bilincinde, enerjisini buradan alıyor" dedi. Önder, örgütlenme ve çalışmaların bu forumlara dayandığına işaret etti.

'HDK, TARİHİN EN ÖNEMLİ ÖRGÜTLENMESİ'

HDK için "Tarihin en önemli dönüşüm ve örgütlenmesini gerçekleştirdik" ifadesini kullanan Önder, şöyle devam etti: "Siz Türkiye'de solda birliğin bu kadar uzun süreli, bu kadar zengin olduğunu gördünüz mü? HDK içinden bir siyasal parti çıkardı. Her gün tutuklanarak, her gün baskılara maruz kalarak, itibarsızlaştırma kampanyalarının hedefi olarak buraya kadar getirdik. HDK deneyimi bizim gözbebeğimiz gibidir. Çok önemli bir şeyi başardık. Bütün yapıların ve katılanların özgünlüğünü muhafaza ederek bunu gerçekleştirdik. Bu az bir şey mi! Burada kimse başka bir şey olmaya zorlanmadı. Tek tip bir model çıkarılmaya çalışılmadı. Tam tersine her gelen kendisinden bir şey getirdi. Türkiye siyasal tarihinin en erdemli yapılarından birisidir."

HDP'nin Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulduğu iddialarının hatırlatılması üzerine Sırrı Süreyya Önder, "Bu Sayın Öcalan'a haksızlık. Atama mantığı ile yaklaşan bir insan değil. Önermelerde bulunuyor, HDK onun hep arzu ettiği bir projeydi. Sadece HDK değil, BDP'nin Türkiyelileşmesi bağlamında önerdiği bir projeydi. Bunu mekanik bir ilişki şeklinde anlamamak lazım. Öcalan yapın dedi, yaptık... Yok öyle bir şey" dedi.

'MAHİR ÇAYAN'IN EMANETİ DİRENİŞ GELENEĞİDİR'

Önder, Abdullah Öcalan'ın HDP'ye, "Mahir Çayan'ın emanetini teslim ediyorum" sözleri hatırlatılarak, "Bu emanet nedir" sorusu üzerine ise şunları söyledi: "Direniş geleneği. Bu Sayın Öcalan'ın çok sık vurgu yaptığı bir şey. Kişisel olarak itiraz ve direniş ruhunu Çayan'lardan etkilenerek başlattığı, kendisindeki dönüşümün tetikleyicisinin Mahir Çayan ve yoldaşları olduğunu söylüyor. Kastettiği budur. 'Bu direniş ruhu ile ben sürece yaklaştım, şimdi artık bunu HDP üstlenmelidir' diyor."

Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan'ın BDP için önermesinin, BDP'nin yerel seçimlerden sonra topyekün HDP'ye geçiş yapması olduğunu da söyledi. Önder, "Şimdilik 4 vekil geçiyoruz. Yerel seçimlerden sonra BDP toplanıp bu konudaki tutumunu netleştirecektir. BDP kadro partisi olarak yine kalacaktır, kalmalıdır da, tıpkı HDK içindeki tüm siyasal yapılar gibi. Kitle siyasetini HDP üzerinden yürütür" dedi.

Bu durumda BDP'nin bölgeye hapsolacağı riski olup olmadığı sorusuna ise Önder, "Bu hareket yerden bitme bir hareket değil. Bu hareketin koskoca tarihi var. Binlerce kaybı, yüzlerce tutuklusu var. Yedi düvel üstüne gelmiş, buna rağmen kendini inşa etmiş. Bu, devletin rüyası. Sola, emekçilere, diğer halklara, Alevilere, mazlumlara dönük ilgisinden tecrit ederiz, bu direnişçi ruh orayla sınırlı kalır, o zaman imhası kolay olur. Bu, egemenlerin her gece bilet aldığı bir rüya. Bu olmayacak. Böyle zevzek temennileri program gibi sunabilirler. Meseleye biraz bilimsel verilerle yaklaşırsanız, böyle olmayacağını görürsünüz" diye konuştu.

Önder, sürecin tökezlemeye başladığı durumda çeşitli spekülasyonlar ortaya atıldığını, ancak bunların zamana karşı direnci olmadığını söyledi.

Önder, "HDK, Türkiye siyasetinin hangi eksiğini tamamlayacak?" sorusuna "Birleşik olma. Birlikte oluşturma, birlikte hayata geçirme, ortak bir eyleyiş" yanıtını verdi.

CHP'ye sert eleştirilerde bulunan Sırrı Süreyya Önder, bir konuşmasında "CHP kazanacağına AKP kazansın" dediği iddiasını yalanladı. Önder, "AKP ile CHP'nin bir farkı olmadığını" söylediğini belirterek, "Biz kazanacağız dedim" dedi. CHP'nin yerel yönetim siyasetini eleştiren Sırrı Süreyya Önder, belediyelerde ihaleye fesat karıştıranların aklandığı yasanın AKP ve CHP'li vekillerin oylarıyla Meclis'ten geçtiğini hatırlatarak, BDP'li belediyelerin bir tanesinde dahi yolsuzluk olmadığını, 100'e yakın belediye başkanını ve meclis üyesinin demokratik siyaset yaptıkları için cezaevinde olduğunu kaydetti.

Önder, şöyle devam etti: "Biz rantın peşinde değiliz. Biz yerel iktidarlar için birbirimizi yemiyoruz. Benim mülayim olmam bekleniyor. Bizim ölülerimiz var, daha toprakta bedenleri çürümedi. 20-30 yılını hapiste çürüten yoldaşlarımız var. Hangisi bir bardak çayından fedakarlık eder."

'İÇİMİZDEN GEÇEN GAZ BOTAŞ BORU HATTINI GEÇTİ'

Kendisinin CHP'liler tarafından saldırganlıkla suçlanmasına da sert tepki gösteren Önder, CHP'li Birgül Ayman Güler'in ırkçı sözlerini hatırlattı. Önder, şöyle konuştu:

"Bir halkı aşağılamak, bir mücadeleyi aşağılamak... Bu saldırganlıktır. Ben bir şeyi aşağılamıyorum. Biz seçildiğimiz günden beri gaz yiyoruz. Savaş tezkerelerinin hepsinin altında CHP'nin imzası var. 'Sırrı aday olması hükümetten kurtulalım.' Hükümetten kurtulalım da sen ne yaptın? Savaş tezkeresini onaylamışsın. 8 kere evet demişler, 8'inde de bu son defa demişler. Bu tezkerelerle Roboskî katliamı yapıldı. Ne yapacaktım ben, fıkra mı anlatacaktım! Önce savaş tezkeresinin altındaki utancın özeleştirisini yapsınlar. Suriye tezkeresine itiraz edip Irak tezkeresine onay veriyorlar. Bunlara mülayim mi davranacakmışım. Çok beklerler, boşuna beklerler. Gelelim hükümete muhalefet meselesine. Bizim muhalefetimiz cezaevlerinde her akşam yapılan yoklama künyelerinde kayıtlı. Bu yoksul halk, mezarlar, Cizre, Şırnak, Gaziosmanpaşa, Esenler halkı şahit neye muhalefet etmiyormuşuz. Ne zaman merkeze geldiysem gaz bombalarıyla... Beni izlemeye gelen bütün halka bomba atıldı, seçim zamanı atıldı. Allah'tan korksunlar. Bir kere değil, beş kere değil, on kere değil, BOTAŞ boru hattını geçti içimizden geçen gaz. Halkın içindeyiz biz, yarın da öyle olacağız."

CHP İLE İTTİFAK KONUŞULMAYA DEĞER

CHP-BDP ittifakının konuşulmaya değer olduğunu söyleyen Önder, nedenini ise şöyle açıkladı: "Belki dönüşürler. Belki sosyal demokrat olmak akıllarına gelir. Tabandaki gücü yüzde 5'i bulmayan bir güruh, neredeyse yüzde 80'ini esir almış. Irkçı söylemler, nefret söylemleri... Buradan hiçbir iyilik çıkmaz. CHP'nin saygıdeğer tabanı bundan fayda görmez. Birlikte mücadele bizim sosyal demokrat ya da onların sosyalist olması anlamına gelmiyor. Ortaya ilkeler konulursa, bu ilkelerde herkes kendi tabanını ikna edeceğine gözü keserse, olur niye olmasın. İttifaka kapalı değiliz. Ama bu iş koyun pazarlığı şeklinde olmaz. İttifak lafını telaffuz etmeniz için demokrasi ile bağdaşmayan çapaklarınızdan arınmanız geriyor. Buna yönelik ilkesel tutum belirlemeniz gerekiyor. Olursa düşünürüz, olmazsa biz kendi yolumuzda gidiyoruz, gitmeye de devam ederiz."

Önder, yerel seçimler konusunda ise adayların ve kent yönetimi ilkelerinin, forumlar ve forumların ortaya çıkardığı bilinçle, demokratik ve şeffaf bir şekilde belirleneceğini kaydetti.

AKP SÜRECİ CİDDİYE ALMIYOR

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çözüm süreci konusunda da değerlendirmelerde bulundu. AKP Hükümeti'nin süreci ciddiye almadığını söyleyen Önder, çatışmaların yeniden başlaması durumunda canlı kalkan olacağını kaydetti. Önder, Abdullah Öcalan'ın BDP'li vekillerle son görüşmesinde, "Bu kadar gayriciddilik olmaz. Ben başladığım ve başlattığım yerdeyim ama karşılık bulamıyorum. Bu son görüşmemiz olabilir" dediğini aktardı.

BENİM ADAYIM ALPER TAŞ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmadığını, adayların yerellerde halk tarafından belirleneceğini dile getiren Önder, "Benim adayım ben değilim. Seçeceğimiz ortak adayımızla birlikte kapı kapı meydan meydan gezeceğim, bu kampanyayı ben yürüteceğim, bölgenin vekili olmam vesilesiyle. Benden daha iyi yapacak yüzlerce arkadaşımız var" dedi.

Önder, "Sizin adayınız kim?" sorusuna "Alper Taş (ÖDP Genel Başkanı)" diye yanıt verdi. Önder, adayların Kongre'yi takiben bir hafta içinde belirleneceğini açıkladı.

Önder, hasta tutukluların durumuna da dikkat çekerek, duyarlılık çağrısında bulundu.

(ETHA)