Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'ye yönelik saldırı kapsamında ortak Fransız jetlerinden ateşlenen tüm füzelerin hedefini vurduğunu söyledi.

"Putin'e Suriye'nin kimyasal silah kullanmasında Rusya'nın suç ortağı olduğunu söyledim" diyen Macron ayrıca, saldırıların Rusya ve Türkiye'nin arasını açtığını ileri sürdü.

Macron pazar günü yaptığı açıklamasında, Suriye'ye yönelik operasyonun 'yasal' olduğunu ve uluslararası topluluk çerçevesinde gerçekleştirildiğini savundu.

ABD ve İngiltere ile ortaklaşa gerçekleştirilen saldırı çerçevesinde Fransız jetlerinden ateşlenen tüm füzelerin hedefini vurduğunu ileri süren Macron, Suriye'ye karşı savaş ilanında bulunmadıklarını da sözlerine ekledi.

Ankara saldırıya onay verdiği için saldırının Türkiye ile Rusya'nın arasını bozduğunu ileri süren Macron, Putin'le görüşmelerinde ise Rusya Devlet Başkanı'na 'Suriye'nin kimyasal silah kullanmasında Moskova'nın suç ortağı olduğunu söylediğini' aktardı.

Fransa Cumhurbaşkanı, Paris'in Rusya, Türkiye ve İran'la Suriye konusundaki diyaloğu, anlaşmanın gerekli bir parçası olarak gördüğünü kaydetti.

Macron ayrıca, ABD yönetimini Suriye'de uzun vadede kalmaya Paris'in ikna ettiğini bildirdi.

Suriye'nin başkenti Şam'a yakın bir bölgede bulunan Duma'yı kontrol altında tutan cihatçı gruplar ve bu örgütlere yakın yardım kuruluşları, geçen hafta Pazar günü ordunun kimyasal silahla saldırı düzenlediğini ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini öne sürdü.

Suriye hükümeti, kimyasal saldırı düzenlediği yönündeki iddiaları reddederken, Rusya ise kendi ekiplerinin yaptığı incelemelerde kimyasal saldırı düzenlendiğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadığını açıkladı.

Ancak, Fransa, ABD ve İngiltere; Cumartesi günü sabaha karşı Suriye'de kimyasal silah tesisi olduğunu söyledikleri bazı hedeflere füze saldırısı gerçekleştirdi.

Kaynak: Sputnik