Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında, Libya'dan "tüm birlikler ve paralı askerlerin çekilmesi gerektiğini" söyledi.

Çavuşoğlu, "yabancı terörist savaşçılarla, meşru mevcudiyeti karıştırmamak gerekir" diyerek itiraz etti, iki egemen ülke arasındaki anlaşmalara müdahale edilmesini doğru bulmadıklarını savundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bugün Berlin'de Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu ağırladı.

Bakanlar, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ise ortak bir basın toplantısını düzenledi.

Çavuşoğlu'na Berlin ziyaretinden ötürü teşekkür eden Maas, Türkiye ile AB arasında yapıcı bir diyalog olmasına önem atfettiklerini, ihtiyaç olduğu takdirde bunu katkı sağlayamaya devam edeceklerini söyledi.

"ÇÖZÜME İNANCIM TAM"

Avrupa Konseyi gündeminde yer alan, insan haklarının korunması ve AİHM kararlarının uygulanması gibi konuları Türk mevkidaşı ile ele aldıklarını aktaran Maas, Doğu Akdeniz gibi "yapıcı ilerleme kaydedilmesini" istedikleri konuları da görüştüklerini kaydetti.

Maas, "Ancak diyalog, Doğu Akdeniz'de uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılmasına imkan sağlar. Türkiye ve AB partnerlerimiz Yunanistan ve Kıbrıs'ı bir çözüme ulaşılması için cesaretlendirmek istiyoruz. Tüm taraflar, güvenin inşa edilebilmesine izin verdiği takdirde çözümün de tesis edilebileceğine olan inancım tam" dedi.

LİBYA KONUSUNDA KRİTİK MESAJ

Maas, Libya konusunda da dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

"Çok hassas bir süreçten geçilmekte olunduğuna" işaret ederek tüm yabancı askerlerin çekilmesi beklentisine vurgu yapan Heiko Maas, "Tüm devletlerin, Berlin Konferansı’nda verilen taahhütlerini yerine getirmelerini, tüm yabancı birlik ve paralı askerlerin çekilmesini, seçimler için gerekli şartların tesis edilmesini ve bu sayede de barışçıl ve özellikle bütünlüğü korunmuş bir Libya için yolun açılmasını istiyoruz" dedi.

TURİZMDE ŞARTLI İŞBİRLİĞİ MESAJI

Özellikle koronavirüs salgını nedeniyle çok olağanüstü bir yılın geride bırakıldığına dikkat çeken Maas, Çavuşoğlu ile "normalleşmeye dönük beklentileri” ele aldıklarını kaydetti.

Yaz aylarında, "ancak sorumluluğu üstlenilebilecek kadar tatil yapılabileceğini" vurgulayan Maas, Türkiye ile "geçen yapılan işbirliği zemininde çalışmalar yürüttüklerini" kaydetti.

Bununla birlikte Maas, yürütülen çalışmalarda dikkate alınacak unsurlar bulunduğuna şu ifadeleriyle dikkat çekti:

"Bir çok insanın adım adım normalleşmeye dönülmesi beklentisini çok iyi anladığımızı konuştuk. Kanımca virüsle kararlılıkla mücadeleye bağlı kalmamız halinde, vaka sayıları Almanya’da olduğu gibi Türkiye’de de düşmeye devam ederse, aşılama kampanyalarımızda ilerleme kaydedilirse, salgından çıkış yoluna girilmiş olacaktır. İnsanların bir perspektife ihtiyaç duyduklarına inanıyorum."

SİLAH SATIŞLARINA KISITLAMALAR SÜRECEK

Alman Dışişleri Bakanı Maas'a basın toplantısında, "Almanya askeri alanda Türkiye'ye uyguladığı kısıtlamaları kaldıracak mı?" sorusu da yöneltildi.

Yanıtına, "Türkiye NATO bünyesindeki önemli bir müttefik. Almanya bunu hep vurguladı, gelecekte de bu özel bir önem taşıyacaktır" ifadeleriyle başlayan Maas, Almanya'nın Türkiye ile özellikle NATO müttefikleri olarak da iyi bir işbirliği yapabildiğine vurgu yaptı.

Bununla birlikte Maas, "Ancak Almanya'nın savunma sanayi ihracatı ile ilgili kapsamlı kısıtlayıcı politikaları var ve bunlar uygulanmaya devam edilecek" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "daveti ve sıcak misafirperverliği" için Maas'a teşekkür ederken "pandemiye rağmen iki ülke arasında diyalogun ve işbirliğinin sürmesinden büyük memnuniyet duyduğunu" kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN LİBYA İTİRAZI

Almanya'nın desteği sayesinde Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde olumlu gelişmeler yaşandığının altını çizen Çavuşoğlu, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, siyasi diyalogun sürdürülmesi ve Mülteci Mutabakatı'nın tüm boyutlarıyla gözden geçirilmesi konularındaki beklentilerine de vurgu yaptı.

Maas ile Libya, Suriye ve Afganistan gibi uluslararası alandaki gelişmeleri ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, Alman mevkidaşısının "Libya'dan tüm yabancı birlikler ve paralı askerler çekilmeli" açıklamasına yanıt verdi.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Libya'da bulunan çok sayıda yabancı savaşçılar, paralı askerler var, bunların çekilmesi konusunda hem fikiriz. Fakat iki egemen ülke arasında bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya’nın yararına değil ve iki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara müdahale edilmesi doğru bir yaklaşım olmaz. Hele hele yabancı terörist savaşçılarla, meşru mevcudiyeti de karıştırmamak gerekir diye düşünüyoruz."

"TURİSTLERİN GÖREBİLECEĞİ HERKESİ AŞILAYACAĞIZ"

Çavuşoğlu açıklamasında turizme de özel bir yer ayırdı. Geçen sene 1 milyon 200 bin Alman vatandaşının salgına rağmen Türkiye'yi ziyaret ettiğini açıklayan Çavuşoğlu, Alman hükümeti ile geçen sene yürütülen işbirliğini bu sene de sürdürmek istediklerini, turistlerin tatillerini Türkiye’de güvenli bir şekilde geçirmeleri için "tüm tedbirleri aldıklarını" kaydetti.

Bu arada, "Türkiye'de turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek için, elbette halkımızın da güvenliğini sağlamak için bazı ilave tedbirler aldık" diyen Çavuşoğlu, turizm bağlamında yürütülen aşılama çalışmaları hakkında da dikkat çekici bilgiler verdi.

Aşılama çalışmalarına hız verdiklerini, halkın yüzde 26'sından fazlasının aşılandığını anlatan Çavuşoğlu, "Aşılama konusunda özellikle turizm bölgelerine ağırlık verdiğimiz gibi tüm turizm çalışanlarını, otellerde, restoranlarda, şöförler, havaalanlarında çalışanlar aynı şekilde tur rehberleri dahil turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız" diye konuştu.

Çavuşoğlu'nun, bugünkü temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Hristiyan Demokratların (CDU) lideri ve Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Armin Laschet ve Alman Hükümetinin Turizm Sorumlusu Thomas Bareiss ile görüşmesi bekleniyor. Bu temaslarının ardından Çavuşoğlu Almanya'dan ayrılacak.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe