Faruk Loğoğlu, "Gezi Parkı süreciyle, sadece Türkiye'de değil, Brezilya'da Mısır'da baskıcı iktidarlara karşı korkmadan taleplerini dile getiren bir irade, dalga gibi yayılmış; halk kitlelerini etkilemiştir… Türkiye'de baskıyla, tomayla susturulacak halk kalmamıştır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu düzenlediği basın toplantısında; dış politika ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin halkın özgürlük, barış taleplerine otoriterleşme, polis devleti ve gerginlikle karşılık verdiğini savunan Loğoğlu, "Halk birleşerek güçleniyor; iktidar, halkı bölmeye çalışıyor. Tüm dünya iktidara 'yanlış yoldasın' diyor, AKP ise 'bunlar bana karşı komplodur' diyor" şeklinde konuştu.

AB ile ilişkiler konusunda , "22. fasıl açılmadı, şartlı olarak Kasım'a ertelendi" diyen Loğoğlu, iktidarın 22. Faslın açıldığı şeklinde açıklamalar yaptığını söyledi. CHP'nin AB ile ilişkilerde, gerileme ve duraklama olmadan ilerlemesini istediğini belirten Loğoğlu, "Keşke fasıl açılmış olsaydı. Türkiye'nin eksiği yok, eksik iktidarda. Hükümet kendisine düşen eksiklikleri tamamlayamadı. Başmüzakereci AB'yi yerden yere vurdu, olmadık laflar, saldırılar yapıldı. Sorumluluğun tamamı AKP'de değil, AB'de de var ancak, iki taraf da hedefe sahip çıkmadı" dedi.

Suriye'de rejim lehine bir manzara olduğunu belirten Loğoğlu, Türkiye'nin uluslararası terörizme destek verdiği iddialarına Dışişleri Bakanı'ndan bir açıklama gelmediğini söyledi. Suriye'nin Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'e şikayet ettiğini hatırlatan Loğoğlu, Türkiye'ye yönelik ciddi suçlamaların devam ettiğini ifade etti.

İsrail ile uzlaşma ve tazminat haberlerinin gündemi bir süre meşgul ettiğini belirten Loğoğlu, "Sonucun ne olduğu bilinmiyor. Süreç hangi aşamada" diye sordu.

Güney Kıbrıs'ın, Akdeniz'de sıvılaştırılmış doğalgaz terminali ön anlaşmasını ABD ve İsrail ile imzalanmaya karar verdiğini söyleyen Loğoğlu, bunun, Türkiye'nin giderek daha fazla dışlanmasında zincirin yeni bir halkası olduğunu belirtti.

Çözüm süreci hakkında da görüşlerini belirten Loğoğlu, "Bir taraf hükümete 'adım at' diyor, hükümet ise sessiz, ne söz verdiği, ne yaptığı, ne yapacağı belli değil" dedi.

Toplantı sonrası soruları cevaplayan Loğoğlu, Mısır'daki gösterilerle ilgili, "Türkiye ve Mısır'ın geldikleri noktada paralellikler var. Başbakan balkon konuşmasında "oy vermeyenlerin de Başbakanıyım" demişti. Mursi de benzer ifadeler kullanmıştı. Ancak giderek katılaşan bir tutum içinde. Gezi Parkı süreciyle, sadece Türkiye'de değil, Brezilya'da Mısır'da baskıcı iktidarlara karşı korkmadan taleplerini dile getiren bir irade, dalga gibi yayılmış; halk kitlelerini etkilemiştir. Yeni çağ, yeni, dinamikler vardır. Türkiye'de baskıyla, tomayla susturulacak halk kalmamıştır" şeklinde konuştu.

Loğoğlu, ABD'nin bazı Türk büyükelçiliklerini dinlediği iddiası ile ilgili ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Birbirini izlemeyen kim kaldı dünyada? Geçerli ve haklı bulmuyorum ancak bunu Türkiye'de herkesin birbirini dinlediği bir ortamda Türkiye bunu yapmıyor mu? Obama bunun ulusal güvenlik için gerekli olduğunu söylüyor. Güvenlik için bu yöntemlere başvurulmamalı, şeffaflık, açıklık ve dürüstlük olmalı."

Lice olayları ile ilgili de görüşleri sorulan Loğoğlu, hükümetin her olayın altında provokasyon aradığını belirterek, "Provokatör bir ülke haline gelmişiz. Toplumun o hale gelmesinin nedeni, kaynağı nedir? Vatandaşların üstüne ateş açmak doğru bir yaklaşım değildir. Polis artık biber gazı sıkmıyormuş, çok geç değil mi?" dedi.

TSK 35. Maddenin değiştirilmesine ilişkin ise Loğoğlu, "Mevcut haliyle yasa darbe yetkisi vermiyor. Bunlar hükümetin göstermelik adımlarıdır. 'Bak ben askeri hizaya getirmeye çalışıyorum' izlenimi vermeye çalışıyorlar. Hukuki düzen ne olursa olsun, onlara uygun hareket edilmediği sürece bir işe yaramıyor" diye konuştu.

Faruk Loğoğlu, yoğun gündem ve Meclis çalışmaları nedeniyle CHP'nin ABD ziyaretinin Eylül ayına ertelendiğini de sözlerine ekledi.