Diyarbakır’ın Lice ilçesi belediye eşbaşkanı 25 yaşındaki Rezan Zuğurli, yargılandığı davada 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır'daki Cumhuriyet Başsavcılığı, yerel seçimlerde aday gösterildiği Lice’den belediye eşbaşkanı seçilen Türkiye’nin en genç belediye başkanı Rezan Zuğurli hakkında 2010 ve 2011 yıllarında düzenlenen 3 ayrı gösteriye katıldığı gerekçesiyle 2012 yılında soruşturma başlattı.  15 Mayıs 2012 tarihinde tutuklanan ve 13 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Zuğurli hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 35 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Hazırlanan iddianamenin kapatılan 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmesinin ardından Zuğurli’nin yargılanmasına 2012 yılında başlandı.

Yargılamayı yapan mahkeme Rezan Zuğurli’yi “örgüt üyesi olmakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Bunun üzerine Zuğurli’nin avukatı, eksik soruşturma yapıldığını ve yapılan gösterilerin talimatının örgüt tarafından verildiğine dair delil bulunmadığını gerekçe göstererek, kararı temyize götürdü. Başvuruyu inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, temyiz talebini haklı buldu. Yargıtay, davada eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle kararı bozarak yerel mahkemeye geri gönderdi.

Dosyanın Yargıtay 9. Ceza Mahkemesinde bozulmasının ardından Zuğurli’nin yargılanmasına yeniden başlandı. Zuğurli’nin yargılandığı özel yetkili mahkeme kapatıldığı için dava 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Bugün görülen davada söz alan Zuğurli’nin avukatı Habibe Danışman Deyar, “Yargıtay bozma ilamında belirttiği üzere müvekkilimin olay tarihinde düzenlenen gösterilere katıldığı ve bu katılma eyleminin örgüt talimatları doğrultusunda gerçekleştiği iddia olunmuştur. Ancak Yargıtay ilamında da belirtildiği üzere söz konusu protestolar 19.10.2012 tarihinde gerçekleşmiş, ancak bu protestoların nedeni 19.10. 2000 tarihli meydana gelen olaylardır. Söz konusu olaylar ile ilgili Tabipler Birliği, Mazlum-Der gibi bir çok STK kuruluşu kınama ve açıklamada bulunmuştu. Söz konusu olaylar ceza evlerinde bulunan devrimci sol örgütlere karşı gerçekleşmiştir. PKK ile bir alakası yoktur. Dosyada müvekkilimin söz konusu eylemin PKK adına gerçekleştirdiğine dair delil yoktur. Müvekkilimin beraatını talep ediyorum” dedi.

Duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Lice Belediye Başkanı Rezan Zuğurli’nin "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla 5 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Sanığın yargılama aşamasındaki davranışlarını hafifletici sebep sayan mahkeme, Rezan Zuğurli’nin cezasına 4 yıl 2 aya indirdi.

Öte yandan mahkeme kararında, "Örgüt üyesi olan sanık" dediği Rezan Zuğurli hakkında "mükerrirlere özgü infaz rejiminin ve cezanın infazından sonra denetim tedbirinin uygulanmasına" ifadeleri kullanıldı. (ANF)