KCK operasyona kapsamında, evinde arama yapılan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i sessiz sedasız ziyaret ederek, sitemde bulundu. Zana, Çiçek'e "Dokunulmazlığım olmasına rağmen evim aranıyor. Bu nasıl oluyor anlamıyorum" derken Çiçek'in "Evet şık olmadı" yanıtını verdiği öğrenildi

Diyarbakır Milletvekili Zana, evde olmadığı bir saatte, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın uyarılarına rağmen evinin polis tarafından aranmasıyla ilgili önceki gün Meclis Başkanı Çiçek’i ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre ziyarette Zana, Çiçek’e 1994 yılında dokunulmazlıklarının kaldırılarak Meclis kapısından gözaltına alınıp tutuklandıkları dönemi anımsatarak, “Ama şimdi dokunulmazlığımız olmasına rağmen evimiz aranıyor. Oranın benim evim olduğu biliniyor. Milletvekili dokunulmazlığına sahip olmama rağmen evim nasıl aranıyor anlayamıyorum” dedi. Çiçek’in ise olayı kendisine BDP Grup Başkanvekili Buldan’ın bildirdiğini, hemen ardından İçişleri Bakanlığını aradığını ve kendisine “Evin savcılık tarafından yakalama kararı olan Cahit Yoldaş’a ait olduğu” bilgisinin verildiğini, bu nedenle bir şey yapamadığını anlattı. Milletvekilleriyle ilgili işlemlerde azami özen gösterilmesi gerektiğini düşündüğünü ve bu konuda da kolluk kuvvetlerine uyarı yaptığını söyleyen Çiçek’in, ev aramasıyla ilgili “şık olmadı” yorumunu yaptığı öğrenildi.

BDP’lilerin adresi yok

Öte yandan BDP’lilerin, TBMM’de Ankara’da ikamet ettikleri adreslerinin olmaması başka bir tartışma konusu. Meclis İdare Amiri Salim Uslu, TBMM Başkanlık Divanı toplantısında BDP’ye ait 25 tebligat bulunduğunu ancak adreslerin belli olmamasından dolayı teslim edilmediğinden şikayetçi oldu. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, “Yasaya göre tek bir adreste kayıt olur. Hepimizin seçim bölgelerimizdeki evlerimiz muhtarlıklara kayıtlı” dedi.

Ancak geçen yasama döneminin başlarında, kapatılan DTP Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Emine Ayna, Fatma Kurtulan, Aysel Tuğluk ve Sabahat Tuncel’in, haklarında yürütülen soruşturma çerçevesinde ifadelerinin alınması için TBMM Başkanlığı’ndan savcılıklar tarafından talepte bulunulması siyasi krize neden olmuş, çözüm olarak DTP’lilerin tebligatı almamaları yöntemi belirlenmişti. BDP’liler haklarında mahkemeler tarafından verilen zorla getirme kararlarını kabul etmemek için iki dönemdir adreslerini TBMM’ye bildirmiyor. (radikal)