Halkların Demokratik Partisi (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde 3 büyükşehir 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyeleri ile başlayan kayyım atamaları sürüyor. En son bugün Mardin'in Savur, Derik ve Mazıdağı belediyeleri ile Urfa'nın Suruç ilçe Belediyesi'ne kayyım atandı.  En son kayyım atamaları ile HDP’nin seçimde kazandığı 69 belediyeden 24'üne kayyım atanmış oldu.

Kayyım atamalarına tepkiler sürerken, İçişleri Bakanlığı tarafından eş başkanların görevden uzaklaştırmalarına gerekçe edilen soruşturmalar tartışma konusu oluyor. Bu soruşturmaların çoğu ya 31 Mart tarihi sonrası yada sonuçlanmayan, devam eden davalar ile ilgili. Bunlardan biride 29 Ekim’de İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ ile ilgili suçlamalar.

CİZRE’DE DEVAM EDEN DAVA VE AÇILAN SORUŞTURMALAR GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Zırığ, 31 Mart seçimlerinde yüzde 77 oy alarak başkan seçilmişti. İçişleri Bakanlığı tarafından 29 Ekim’de görevden uzaklaştırılan Zırığ’ın yerine Cizre Kaymakamı Davut Sinanoğlu görevlendirilmişti.  Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Zırığ hakkında başlattığı soruşturma, Zırığ’ın Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davası görevden uzaklaştırmaya gerekçe gösterilmişti.

ZIRIĞ HAKKINDA HAZIRLANAN İDDİANAMEYİ PAYLAŞTI

Remzi Budancir'in Artı Gerçek'te yer alan haberine göre Zırığ’ın görevden uzaklaştırmasına gösterilen Grekçelerden olan Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Görevden uzaklaştırılan Mehmet Zırığ, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında hazırlayarak Cizre Asliye Ceza Mahkemesine sunduğu iddianameyi sosyal medya hesabından paylaştı.

Zırığ’a “Suç ve suçluyu övme” suçlamansın yöneltildiği iddianamede suçun 21 Mart 2019 tarihinde Cizre’de düzenlenen Newroz etkinliğinde gerçekleştiği belirtildi. Zırığ’ın Newroz etkinliğinde HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve 2016 yılında sokağa çıkma yasakları dönemine Cizre’de öldürülen Mehmet Tunç hakkında sarf ettiği sözler suç unsuru sayıldı. Hakkari Milletvekili olan Leyla Güven, iddianamede “HDP eski milletvekili Leyla Güven” olarak geçiyor. Zırığ’ın Newroz konuşmasında söylediği “Leyla Güven onurumuzdur”  ifadesi suçlamaya gerekçe gösterildi.

ZIRIĞ: MİLLETVEKİLİMİZ İLE İLGİLİ SARF ETTİĞİM SÖZLER SUÇ KONUSU YAPILDI

Mehmet Zırığ, bu soruşturmanın görevden uzaklaştırılmasına gerekçe edildiğini söyledi. Soruşturmanın tamamlanarak iddianameye dönüştürüldüğünü, iddianamenin bir hafta önce mahkemeye sunulduğunu ifade eden Zırığ, “İddianamede iki kişiden söz ediliyor.  Biri Mehmet Tunç. Kendisi hakkında örgüt üyesi olduğuna dair bir mahkeme kararı yok. Kendisi bizim HDP üyesi. Aynı zamanda kendisi eski DTP’nin merkez yönetim kurulu üyesi. Diğer bir suç konusu Leyla Güven hakkında sarf ettiğim cümleler. Sayın Leyla Güven partimizin milletvekili ve hala görevi başında. Bir milletvekili ile ilgili sarf etmiş olduğumuz sözler ‘suç ve suçluyu övme’, ‘örgüt propagandası’ yapmak olarak iddianame yer alıyor. Milletvekilimiz Leyla Güven ile ilgili sarf etmiş olduğumuz sözlerin suç konusu yapılması utanç verici bir durumdur. Söylenilecek söz bulamıyoruz. Utanç verici bir tablodur” dedi.