HDP İstanbul İl Örgütü’nün büyük kongre çalışmalarına katılan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, yaşanan tüm sorunların Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, Kürtlerin statüsüz yaşamayı kabul etmeyeceğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, 23 Şubat’ta gerçekleştireceği 4’üncü Olağan Büyük Kongre çalışmaları kapsamında Fatih İlçesinde bulunan bir otelde yöre dernekleriyle buluştu. Buluşmaya Milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Meral Danış Beştaş, Leyla Güven, HDP il ve ilçe eş başkanları ile yöneticileri ve sayıda dernek yöneticisi katıldı. 

‘GÜÇLÜ DURUŞ ZAMANI’

Burada ilk olarak söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, Kürt halkının bu yüzyıla daha güçlü ve daha örgütlü bir şekilde girdiğini ifade ederek, Büyük Olağan Kongrelerinin önemine dikkati çekti. Avcı, “Türkiye siyasetinde etkili olabilmek için kongremize çok güçlü bir katılım olmalı. Bu yolda siz değerli derneklere büyük rol düşüyor. Her derneğin en az bir otobüs kaldırmasını rica ediyoruz. Geri durmanın değil, doğru ve güçlü duruş sergilemenin tam zamanıdır” diye çağrıda bulundu.

‘ULUSLARARASI KOMPLO BOŞA ÇIKARILDI’

MA'da yer alan habere göre, ardından söz alan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Milletvekili Leyla Güven, Kürdistan’da yürütülen savaşın bir sonucu olarak metropollere yaşanan göçlere değinerek, “Yıllardır yaşanan savaşın bir sonucu olarak metropollere göç etmek zorunda kaldınız ama Değerlerinizden taviz vermediniz. Bunun için teşekkür ediyorum. Önemli ve kritik bir süreçten geçiyoruz. 15 Şubat 1999’da Sayın Öcalan’a yönelik bir komplo gerçekleşti. Dünyanın birçok devleti Kürt halkının iradesini kırmak için bu komployu gerçekleştirdiler. Ancak Kürt halkının örgütlülüğü ve öncüleri tarafından geliştirilen direniş bu karanlığa izin verilmedi. Sayın Öcalan komployu boşa çıkardı. 22 yıldır Öcalan tek başına İmralı’da direniyor. Bütün zindanlarda tecrit devam ediyor. Dünyada en fazla tecritte kalan kişi Nelson Mandella 18 yıl idi. 18 yıl tecritte kaldı. Ama Sayın Öcalan 22 yıldır tecritte. Onlar diyorlar ki Kürtler bir araya gelmesin. Bu nedenle her türlü birlik girişimini baltalamayı denediler. Sayın Öcalan’ın fikirlerinin yayılmasını engellemeye çalıştılar. Bu yüzden biz açlık grevine girdik ama başka çare yok mu diye soranlar oldu. Bizim birçok belediye ve vekilimiz ar. Ama irademizi kırmak için yoğun saldırılara maruz kaldık. Vekillerimizden tutalım belediye başkanlarımıza kadar yoğun tutuklamalar yaşandı. Çalışmalarımızı engellemek için her yolu denediler. Bu yüzden karşımızdakileri iyi tanımak zorundayız” diye konuştu.

'AKP VE CHP’DEN ÇÖZÜM BEKLENMEMELİ'

Kürt halkının AKP ve CHP gibi partilerden çözüm beklememesi gerektiğine dikkat çeken Güven, “AKP ve CHP bir şeyler yapmayacak. Biz ancak kendi çözümümüzü kendimiz yaratabiliriz. Onların bizim önümüze koydukları kaderi yırtıp attık. Rojava öncülüğünde Kürtler bütün dünyaya umut oldu. Ortadoğu’da yaşananlara baktığımızda halklar artık bu sistemi kabul etmiyor. Bu direnişin de öncüsü Kürtlerdir. Kürtler 50 yıldır ayaktadır. Katliam ve asimilasyonlara boyun eğmediler. Diyarbakır zindanlarından Cizre bodrumlarına, oradan son zindan direnişlerine kadar ortaya çıkan şey Kürtlerin boyun eğmeyeceğidir” ifadelerini kullandı.

'TÜM SORUNLAR BAĞLANTILIDIR'

Geliştirilen direnişe rağmen ortaya çıkan sonuçların yetersizliğine işaret eden Güven, şöyle devam etti: “Neden bu durumdayız, bunu düşünmemiz lazım. İstanbul Amed’dir, Siirt’tir, Batman’dır, Hakkari’dir. Milyonlarca insanımız burada bulunuyor. Hareketimiz büyük bir sesle söylemeli ki ülkedeki tüm sorunlar Kürt sorunuyla bağlantılıdır. Biz bunları iyi anlatmalıyız. Yaşanan onca şeye rağmen moralimiz ve gücümüz yerindedir. Moralimizi Sayın Öcalan’ın felsefesinden alıyoruz. Ortadoğu’-da derin bir kriz yaşanıyor. Herkes bir şeyler söylüyor ama hiçbirinin projesi yok. Proje sahibi olan bir tek Sayın Öcalan’dır.” 

Kürt halkının artık statüsüzlüğü kabul etmeyeceğini vurgulayan Güven, “AKP’nin sonunun Kürtlerin elinden olacaktır. Sonunuz yakındır. Direnişi büyütecek ve kazanacağız” dedi.