HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili yönetmelik uyarınca 40 yazara 463.000 TL desteğini tartışmaya açarak Meclis’e taşıdı.

Levent Tüzel, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e, “Desteklenecek edebiyat eserinin “dilinin Türkçe olması” şartı, farklı anadillere sahip yurttaşların, edebi eser üretimlerini “destekleme projesi dışında tutmak, ayrımcılık ve çok kimlikli, çok kültürlü toplum yapısını inkara dayanan uygulamalar asimilasyon değil midir” diye sordu.

Levent Tüzel’in, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ve gerekçesi şöyle:

Kültür, sanat, edebiyat eserlerinin devlet tarafından desteklenmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “Edebiyat Eserlerini Destekleme Projesi”ni düzenleyen yönetmelik Aralık 2013’de Resmî Gazetede yayımlanmıştır. Ağustos 2014’de belirlenen 40 yazara 463.000 TL destek verileceği açıklanmıştır.

Söz konusu Yönetmeliğin bazı hükümlerinin sanatsal yaratıcılıkla bağdaşmadığı, desteklenecek eserlerin niteliklerinin ülkemizin çoğulcu kimlik ve kültürel yapısına uygun olmadığı, değerlendirme kurulunun oluşumunun edebiyat, kültür ve sanat alanında örgütlü sendika ve meslek örgütlerini kapsamadığı belirtilmektedir.

Konuyla ilgili olarak;

1) Edebiyat Eserlerini Destekleme Projesine dair Yönetmeliğin 1. maddesiyle sadece “Türk edebiyatına katkı sunacak özgün” eserlerin desteklenmesinin amaçlanması, ülkemizde yaşayan farklı etnik kimliklerin inkarı değil midir? Bu yaklaşım Hükümetinizin çözüm sürecinde izlediği politikalara uygun mudur?

2) Desteklenecek edebiyat eserinin “dilinin Türkçe olması” şartı, farklı anadillere sahip yurttaşların, edebi eser üretimlerini “destekleme projesi dışında tutmak, ayrımcılık ve çok kimlikli, çok kültürlü toplum yapısını inkara dayanan uygulamalar asimilasyon değil midir?

3) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve kendi anadilinde eser üreten yazarlar ve yayıncıların “proje” dışında kalmaması için yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

4) Değerlendirme Kurulunda yer alan 7 kişi hangi kriterlere göre belirlenmiş ya da belirlenecektir? Değerlendirme Kurulunun oluşumu için, Türkiye Yazarlar Sendikası başta olmak üzere, bu alanda örgütlü sendika ve meslek örgütlerinin, yayıncıların görüşleri alınmış ya da alınacak mıdır? Bu kurumlardan temsilci istenmiş midir?

5) 2014 Ağustos ayında, 463 bin TL destek verileceği açıklanan 40 yazar kimlerdir? Destek verilecek eserlerin edebiyat dünyamıza sunduğu “özgün katkılar”, “yeni boyutlar” “kapsamı ve nitelikleri” ile “içeriği ve konuları” nelerdir?

(Zete.com)