Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, 3. köprü inşaatında işçi ölümlerini ve alınmayan önlemleri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sordu.

İstanbul Beykoz’da, tüm itirazlara rağmen başlatılan 3. Boğaz köprüsünü Anadolu Yakası’na bağlayan Viyadük inşaatında beton dökme çalışmaları sırasında iskelenin çökmesiyle üç işçinin yaşamını yitirdiğini, bir işçinin de yaralandığını hatırlatan Tüzel, çok sayıda işçinin de viyadüğün üzerinde mahsur kaldığına değindi.

‘ÖLÜMLERE BAŞBAKAN MI NEDEN OLDU’

Başbakan Erdoğan’ın köprü açılış töreninde, yüklenici firma Hyundai’den “Köprünün 29 Mayıs 2015’te bitirilmesini” istediğini, firma yetkilisinin de “Ellerinden geleni yapacağını” söylediğini kaydeden Tüzel, “Yüklenici firmanın, işçilerin can ve iş güvenliği önlemlerini almayarak, işçilerin yaşamı pahasına 3. köprüyü Başbakanın istediği tarihte bitirme çabasına girişmiş olması kabul edilemez” dedi.

Tüzel, Bakanlar Lütfi Elvan ve Faruk Çelik’e, “3. Boğaz köprüsünü Anadolu Yakası’na bağlayan Viyadük inşaatında iskelenin neden çöktüğünü” ve “inşaatta işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınıp alınmadığını” sordu.

Çökme esnasında neden ambulansın hazır bulunmadığı, işçilere işçi sağlığı ve güvenliği eğitimi verilip verilmediğini, verildi ise tarihlerini de soran Tüzel, köprünün teslim tarihi olarak sözleşmede hangi tarihin verildiğine de yanıt istedi.

'DENETİM YAPILIYOR MU?’

Tüzel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a, “ Kazanın ardında, Başbakanın talimatına uygun olarak, inşaatın bir an evvel bitirilmesi gayreti olabilir mi?

Köprü inşaatında yüklenici Hyundai firmasına bağlı kaç yüklenici firma çalışmaktadır?

İşçilerin sağlığı ve güvenliği önlemlerinden hangi şirket ve hangi bakanlık sorumludur?” sorularını yöneltti.

Tüzel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e de söz konusu inşaatı denetleyip denetlemedikleri ile denetledilerse sonucunu sordu.

Tüzel Bakan Çelik’ten de şu sorulara yanıt istedi: “Ölümlü iş kazalarının en yoğun yaşandığı inşaat sektöründe daha fazla ölümler ve sakatlanmalar olmaması ve sendikasız, sigortasız ve kuralsız işçi çalıştırmanın önlenmesi için Bakanlığınızca ne tür önlemler alınacaktır? 2013 yılında ve 2014 yılının ilk 4 ayında kaç iş kazası yaşanmıştır? Kaçı ölümlü, kaçı sürekli iş göremezlikle sonuçlanmıştır? İş kazalarının sektörel ve cinsiyete göre dağılımı ile çocuk sayısı nedir? (Evrensel)