Fransız Le Monde gazetesi, IŞİD’in Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin geniş bir foto-haber yayınladı.

Haberin girişinde, Paris'teki saldırıları düzenleyenlerden Amedy Coulibaly'nin eşi Hayat Boumedienne'in 4 Ocak günü Urfa'dan geçtiğine dikkat çekildi. 8 Ocak'ta Paris'in Vincennes semtinde bir kadın polisin hayatını kaybettiği saldırı öncesinde Boumedienne'in Suriye'ye geçtiği bildiriliyor.

"Türkiye'de cihadın yolu Urfa'dan geçer" başlığı altında yayınlanan dosyada, Boumedienne'in Urfa’nın 50 km güneyinde, buğday tarlalarından geçerek IŞİD’e ulaştığı belirtiliyor.

Le Monde, IŞİD’in 2013'te ortaya çıkışından bu yana, Urfa’nın Suriye'deki savaş yolunda büyük bir kavşak haline geldiğini yazdı.

Gazeteye göre bu muhafazakar kentte, Türk makamları, IŞİD ve PKK arasında gizli ve karmaşık bir savaş var.

Le Monde'a konuşan HDP Urfa Eşbaşkanı Rıdvan Yavuz, "Şu anda DAİŞ'e karşı iki savaş var. Biri Suriye'de biri burada" diyor. Yavuz, şöyle devam ediyor: "Urfa DAİŞ için bir başkenttir ama Türk yetkilileri hiçbir şeyden haberi olmadıklarını söylüyorlar. Ne yapıyorlar? Cihatçıların Suriye'de işini yapmalarını mı bekliyorlar yoksa onlardan korkuyorlar mı?’

Urfa'da çoğunluğu Sünni Araplardan oluşan mültecilerin IŞİD üyelerinden nasıl ayırt edileceğini soran gazete, kentte mültecilerle görüşmeler sonucunda IŞİD'in izine ulaşıyor.

Bir yıl boyunca El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra'ya çalışan Ebu Şahadi, gizliliğini korumak için düzenli olarak bir Türk askerine 30 Euro verdiğini söylüyor.

IŞİD, Şahadi'nin yaşadığı Cerablus'u işgal ettiğinde işveren değiştirmiş ve daha gizli hareket etmeye başlamış.

Savaş öncesi kaçakçılık yapan Şahadi, savaşla birlikte kendisini koşullara uyarlayarak bu kez yabancı savaşçıları geçirmeye başlamış.

2013 yazından bu yana bu işi yaptığını söyleyen Şahadi, çoğunluğu Tunus ve Suudi Arabistanlı, ama aynı zamanda Avrupalılar ve iki Fransız'ın da aralarında olduğu toplam 50 kişiyi sınırdan geçirmiş. Bunların sınırdan geçiş için kendi bütçelerine göre 200 ila 1000 dolar verdikleri belirtiliyor.

Şahadi, Koalisyon güçlerinin bombardımanından beri işlerin zorlaştığını söylüyor. 26 yaşındaki bu genç, IŞİD'in Cerablus'taki medyadan sorumlu bürosunda bir tanıdığından talimat aldığını belirtiyor.

Urfa ve Antep havayolların bir uçak indiğinde saatini ve alınacak kişilerin ismini Cerablus'taki büro veriyor.

Kürtlerin sınır hattında kurdukları çadırlara da dikkat çeken gazete, yılın başından beri gönüllü Kürt eylemcilerin, bölgede 30 dolayında IŞİD üyesinin yakaladığını ve bir çoğunu polise teslim ettiğini yazdı. (ANF)