New York’ta düzenlediği basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Biz Irak hükümeti aracılığı ile Rus silahlarını Kürtlere ulaştırıyoruz. Rusya, Irak, İran ve Suriye’nin yer aldığı Bağdat istihbarat paylaşım merkezinde Kürtler de temsil ediliyor.” dedi.

Suriye’de dün başlayan Rus jetlerinin operasyonu ile ilgili değerlendirmede bulunan Lavrov, “IŞİD, El Nusra ve diğer terör örgütleri hedefte. Hava operasyonlarını Irak’a doğru genişletme planımız yok. Kibar insanlarız, davet edilmeden gitmeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

IŞİD’le savaştıklarını kaydeden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Biz, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın daveti üzerine Suriye’de terörle savaşıyoruz. Biz kendi halkı ile savaşanları desteklemiyoruz. Terörle savaşıyoruz. ABD öncülüğündeki koalisyon da IŞİD ve diğer terör örgütlerini düşman ilan etti. Rusya da bunu yapıyor. Amacımız aynı.” ifadelerini kullandı.

ATEŞE KÖRÜKLE GİDEN ABD

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın Rusya’nın Suriye’de ateşe körükle gittiği yönündeki eleştirilerine yanıt veren Lavrov, “Biz uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Gerilimli noktalarda birçok kez ateşe körükle giden taraf asıl ABD’deydi.” suçlamasında bulundu.

Lavrov, Esad’ın görevden ayrılması durumunda IŞİD ile ilgili sorunun çözüleceği yönündeki açıklamaları da ciddi bulmadıklarını vurguladı.