Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ile Eğitim Sen tarafından düzenlenen ve HDP, HDK, ÖDP, EMEP gibi siyasi partilerin yanı sıra birçok sendika ve sivil toplum örgütü ve platformun desteklediği "Laik Bilimsel Anadilde Eğitim ve Demokratik Yaşam" mitingi binlerin katılımıyla Kadıköy Meydanı'nda gerçekleşti.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDK Eş Sözcüleri Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel, ÖDP Eş Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı'nın da katıldığı miting semah gösterisinin ardından yapılan açılış konuşması ile başladı.

‘AKP KARANLIĞI BİZİ TESLİM ALAMAYACAK’   

Alevilere yönelik geliştirilen katliamlarda yaşamlarını yitirenlerin isimlerinin okunarak anıldığı mitingde Alevi örgütlerinin başkanları konuşmalar yaptı. Mitingde ilk olarak, Alevi Bektaşi Federasyon Başkanı Fevzi Gümüş söz alarak, laik, demokratik, anadilde eğitim talebiyle toplandıklarını belirterek, "Ama hepimiz biliyoruz ki mesele eğitimle bitmiyor" dedi.

Alevilerin yüzyıllardır katliamlara maruz kaldığını ifade eden Gümüş, "Bu zemheri ayında yollara düşmüşse merhem sürülmesi gereken yaralarımız olduğu içindir. Yüzyıllardır inkar edilen katliamlarla yerinden yurdundan göçertilip oradan oraya savrulan son yıllarda da sistematik asimilasyon politikalarına maruz bırakılan Aleviler özgün kimlikleriyle eşit yurttaşlık ve onurlu bir yaşam için buradalar" ifadesinde bulundu. Daha önce zorunlu din dersi varken ilave olarak zorunlu seçmeli 2 dersin daha müfredata eklendiğine dikkat çeken Gümüş, "AKP karanlığı bizi teslim alamayacak. Yezid'e biat etmemiş Hüseyin gibi asla ve asla diz çökmeyeceğiz. Boyun eğmeyeceğiz. Biz, fıtratında Muaviyelik bulunan bir iktidardan özgürlük, demokrasi, adalet gelmeyeceğini biliyoruz" diyerek, birlik ve dayanışma çağrısı yaptı.

'LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMDEN ASLA VAZGEÇMEYİZ’         

Gümüş'ün ardından, Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca söz aldı. Karaca, AKP Hükümeti'nin adım adım eğitimi gericileşmeye çalıştığını söyledi.

Karaca, "Bu örümcek kafalılar 6 yaşındaki çocuğu kendi ideolojileriyle yaratmaya çalışıyorlar. Okullarda mescit açmaya zorladılar. Okullarımızı eğitim ve bilim kurumu olmaktan çıkarıp ibadethaneye çevirmeye çalışıyorlar. Bunlar toplumda gericileşmeyi inancımızı da istismar ederek kendi siyasal geleceklerine malzeme yapıyorlar" ifadesinde bulunarak, eğitimin piyasalaşmasını istemediklerini söyledi.

Laik ve bilimsel eğitimden asla vazgeçmeyeceklerini dile getiren Karaca, 13 Şubat'ta greve giderek, bilimsel eğitime sahip çıkacaklarını ve tüm öğrencileri de okul boykotuna davet etti. Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Rıza Eroğlu da "Bizim, Aleviler olarak birçok talebimiz var. Bunlardan biri cemevlerinin ibadethane olması. Ancak, bunu iktidar kabul etmiyor. Çünkü, iktidar tek mezhepçi bir anlayışa sahip" diye konuştu.

Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut ise Alevilerin sosyal, siyasal, inançsal ve kültürel sorunları olduğunu belirterek, "Mevcut hükümet, Alevilerin inancının kendine göre dizayn etmeye çalışıyor" dedi.

Akbulut, Cemevleri'ne ibadethane statüsü tanıyan HDP ve CHP'li belediyelere de teşekkür etti. Akbulut, "Biz, Alevinin Çerkezlerin, Ermeni'nin, Kürdün dili olmak için buradayız. Demokrasi için özgürlük için eşit yurttaşlık için buradayız" dedi.

Mitinge gelenler arasında bulunan Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş da söz alarak, "Gezi şehitlerine sahip çıkın, birbiriniz sahip çıkalım ki şaha çıkalım, parçalanmayalım" ifadesinde bulundu.

'ZORUNLU DİN DERSİ ZULÜMDÜR’      

Ayvalıtaş'ın ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Baki Düzgün ortak hazırlanan basın metnini okudu. Türkiye'de siyasi iktidarın tek dil tek, inanç anlayışı üzerinden hareket ettiğini dile getiren Düzgün, "Bugün iktidarın baskısı, otoriter ve asimilasyona karşı çıkanların gözü bu mitingdedir. Toplumun tüm ezilenleri yok sayılmış, talepleri görmezden gelinmiştir. Bütün inanç ve kimlikler tanınana kadar mücadelemiz sürecektir. 'Dinde zorlama yoktur' diyenler öğrencilerin din dersini seçmesi için baskı yapmaktadır" dedi. Düzgün, "Zorunlu din dersi zulümdür işkencedir" sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Son olarak konuşan PSKAD Genel Başkanı Müslüm Doğan ise ülkede herkesi asimile eden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın derhal kaldırılmasını isteyerek, "Canlar, ülkemize ortak vatanımıza özgür demokratik bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz. Gelecek bizim. Özgür demokratik laik bir ülke inşa edeceğiz" dedi.

Siyasal İslam'ın hükümet olmaktan çıkıp devlet olduğunu belirten Doğan, AKP'ye, " Derhal ocaklarımızı bize devredeceksiniz yoka biz devralacağız" sözleriyle seslendi.

13 ŞUBAT İÇİN BOYKOT ÇAĞRISI

Konuşmaların ardından miting, Erdal Erzincan, Tolga Sağ gibi birçok sanatçının sahne almasıyla devam etti. Mitingde ayrıca öğrenciler tarafından laik bilimsel anadilde eğitim talebiyle 13 Şubat'ta yapılacak okul boykotuna çağrı yapıldı. (DİHA)