Halkların Demokratik Partisi, milletvekillerine yönelik tutuklama ve gözaltı uygulamalarına ilişkin açıklama yayınladı.

“Tutuklama ve gözaltı kararlarının siyasi sorumlusu hükümettir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un gözaltılara ilişkin hukuki bir süreç vardır’ açıklamasına tepki gösterildi.

Kurtulmuş’un ‘HDP Türkiye siyaseti için bir şanstı’ ifadelerinin değerlendirildiği HDP açıklamasında, “Erdoğan ve AKP, halkın fark ettiği bu gerçeği gördükleri için bu şansı ortadan kaldırma çabasındadır. Siyasi olarak kendilerini durdurabilecek demokratik bir gücün, bir halk hareketinin varlığı onları hukuk ve siyaset dışı bir tasfiye operasyonuna itmiştir” denildi.

HDP’nin açıklaması şöyle:

Tutuklama ve gözaltı kararlarının siyasi sorumlusu hükümettir

Dün İstanbul Vekilimiz Hüda Kaya, Diyarbakır Vekilimiz Altan Tan ve Adana Vekilimiz Meral Danış Beştaş’tan sonra bugün de Parti Sözcümüz ve Kars Vekilimiz Ayhan Bilgen hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı.

Şu çok açık ki, Erdoğan-AKP-MHP ittifakı bu tutumuyla referandum çalışması yapmakta, ‘hayır’ diyen vekillerimizi hukuksuz gözaltılar ile taciz etmektedir.

Yargı ile AKP-MHP ittifakı eşzamanlı ve eş fikirli çalışmaktadır. Parti Sözcümüz gözaltında iken, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un ‘hukuki bir süreç vardır’ açıklaması suçu üstünden atma nafile çabasından başka bir şey değildir.

Süreç hukuki değil siyasidir. Dokunulmazlıklar Anayasa ve uluslararası demokratik sözleşmelere aykırı olarak kaldırılmıştır. Eş Genel Başkanlarımızın ve vekillerimizin cezaevlerinde rehin tutulmaları Anayasa Mahkemesi’nin daha önce almış olduğu emsal kararlara aykırıdır.

Dokunulmazlıklar geçmişe dönük kaldırılmıştır ve şu anda bütün vekillerimizin dokunulmazlığı vardır. Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, bu gerçekleri bile bile konuyu çarpıtmaktadır.

Tutuklama ve gözaltılar hükümet icraatıdır, siyasi sorumluluk hükümettedir. Kurtulmuş bugün, ‘tek tip bir karar yoktur’ derken de bu gerçeği açığa vurmaktadır. Kararlar keyfidir, intikam amaçlıdır. Keyfi olarak Eş Genel Başkanlarımız ve bazı vekillerimiz cezaevinde tutulmakta, bazıları ise gözaltına alınıp bırakılmaktadır. Hükümet Sözcüsü bilmeli ki, hiçbir açıklama sizi işlediğiniz bu suçun siyasi sorumluluğundan kurtaramayacaktır.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un bugünkü tek doğru sözü ‘HDP bir şanstı’ demesidir. İşte Erdoğan ve AKP, halkın fark ettiği bu gerçeği gördükleri için bu şansı ortadan kaldırma çabasındadır. Siyasi olarak kendilerini durdurabilecek demokratik bir gücün, bir halk hareketinin varlığı onları hukuk ve siyaset dışı bir tasfiye operasyonuna itmiştir.

Rehin alma, tutuklama ve gözaltılar ile bizlerin siyasi iradesini kırmayı ve değiştirmeyi sağlayamazsınız. Referandumda ‘hayır’ çalışması yapmamızı tehditle, şantajla engelleyemezsiniz.

(Haber Merkezi)