Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra söylediği “Yargı Cumhurbaşkanlığı'na bağlıdır” sözü için "Bağlı sözü doğru olmadı. Burada ‘bağlıdır’dan kastım ‘gözetir’ tabiri manasındadır" ifadelerini kullanıldı.

Kurtulmuş, "Yargı kurum ve kuruluşları son olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı makamına bağlıdır" demesinin yanlış anlaşıldığını söylemesinin ardından “Benim gibi bir adama Türkiye’de yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrı ve özellikle yargı bağımsızlığının, demokrasinin en temel koşullarının birisi olduğunu bilen, özümseyen birisine böyle bir şey söylemiş gibi göstermenin doğru olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.

Hürriyet'te yer alan habere göre Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yüksek yargı başkanlarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gezilerine katılmasına ilişkin eleştiriler üzerine söylediği ‘Yargı Cumhurbaşkanlığı’na bağlı’ sözü ile ilgili konuştu.

‘BAĞLI SÖZÜ DOĞRU OLMADI’

Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından söylediklerim Anayasa’nın 104. Maddesi’ni hatırlatmaktır. 104. Madde’ye göre Cumhurbaşkanı bütün devletin organlarının ahenk içerisinde çalışmasını gözetir, bundan sorumludur.

En nihayetinde de bütün organların, Cumhurbaşkanı’nın bir ilgisi vardır. Devletin başı olmak sebebiyle. Bağlı sözü doğru olmadı. Burada ‘bağlıdır’dan kastım ‘gözetir’ tabiri manasındadır.

Maalesef ilk cümleyi yorumlayarak yargı bağımsızlığına karşı bir şey söylemişim gibi ortaya çıkmış. Açıkçası üzüldüm. Benim gibi bir adama Türkiye’de yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrı ve özellikle yargı bağımsızlığının, demokrasinin en temel koşullarının birisi olduğunu bilen, özümseyen birisine böyle bir şey söylemiş gibi göstermenin doğru olmadığını düşünüyorum."