Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye- AB ilişkileri, Katar krizi, kabine revizyonu ve Almanya’nın İncirlik Üssü kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arap Dünyasındaki Katar krizinin çözülmesi için telefon diplomasisi yürüttüğünü söyleyen Kurtulmuş, "İlgili bütün tarafları aklı selim davranmaya davet ediyoruz. Katar ile diplomasi yoluyla işbirliği yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Cumhurbaşkanımız Katar gerilimi için devreye girdi. Cumhurbaşkanımız telefon diplomasisi yürütüyor” dedi.

Almanya’nın İncirlik Üssü kararını değerlendiren Kurtulmuş, ”İncirlik Üssü Türk üssüdür. İncirlik Üssü'nden çekilip çekilmeme kararı Almanya'nın tek taraflı alacağı bir karardır. Alman Parlamentosu buna karar verecek. İncirlik'ten çekilip çekilmeme kararı bizim dahil olabileceğimiz bir karar değil, Almanya'nın kendi kararıdır" ifadelerini kullandı.

Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"MİT müsteşarımızın sunumunda PKK ve FETÖ olmak üzere örgütlerin faaliyetleri kurul üyeleri ile paylaşıldı. Özellikle emniyetteki mahrem yapılanmanın ortaya çıkarılması en önemli gelişmelerden biri. Mahrem yapılanmalardan bir kısmı itirafçı oldu. Özellikle Tükiye ile ilgi bazı ülkelerde artan algının Türkiye için bir güvenlik tehdidi olduğunu belirtmek isterim. Dünyada gelişen İslam düşmanlığını bakanlığımız yakından takip ediyor. Özellikle İslam düşmanlığının üzerinden Türkiye düşmanlığı yapılıyor. Zaman zaman baskılar yapıldığını biliyoruz. Ayrıca son zamanlarda Suriye politikası da son derece karmaşık bir durumda. Astana ve Cenevre süreci devam ediyor. Alandaki bir takım çatışmaların azaltılması önemli. Siyasi çözümü kaybetmemeliyiz."

KABİNE REVİZYONU

"Her hükümetin bir hedefi var, gitmek istediği bir istikamet var, hükümet programı var. Bu hükümet programı çerçevesinde, şöyle değil de böyle olsun diye karar verilirse bu yapılır. Bunun üzerine konuşmaya hakikaten gerek yok, Türkiye'nin gündemini de meşgul etmemize gerek yok."

AVRUPA BİRLİĞİ- TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

"Avrupa Birliği ile ilgili ilişkilerde Cumhurbaşkanımız Brüksel'deki görüşmelerde gerginliğin geride bırakılması için irade ortaya koydu. Bundan sonra aradaki gerginliklerin azaltılması için önemli konular üzerinde durduk. Katılım sürecinin hızlandırılması ve vize serbestisi, 18 Mart'ta varılan müzakerelerde AB üzerine düşenleri yapması önemli bir husus. Gümrük Birliğinin güncellemesi önemli. Türkiye ile AB ilişkilerinde AB'nin nasıl gelişeceğini Türkiye belirleyecektir."

ALMANYA'NIN İNCİRLİK ÜSSÜNDEN ÇEKİLMESİ

"Görüşmenin yapılmış olması olumlu bir şeydir. Türkiye ile Almanya arasındaki gerginliğin geride bırakılması önemli. Sayın Alman Bakanın gelmesi başlı başına bir adım. PKK'ya FETÖ'ye terör örgütlerine karşı Almanya'nın hassas olması talebimiz gündeme geldi."

"İncirlik Üssü Türk üssüdür. Konya'daki üs ise NATO üssüdür. Biz oradaki görüşlerimizi çok açık şekilde söyledik. Almanların İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesinin şartlar dolayısıyla uygun olmadığı Dışişleri Bakanı tarafından muhatabına iletilmiştir. Konya'yı ziyarete gelecek olan kişilerin de Türkiye karşıtı eylemlilik içinde olan milletvekillerinin bu listenin içinde olmamasını tavsiye ettiğimiz kendilerine iletilmiştir."

"Biz şimdilik ortadaki meseleler dururken bir Alman heyetinin İncirlik Üssü'ne gelmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. İncirlik Üssü'nden çekilip çekilmeme kararı Almanya'nın tek taraflı alacağı bir karardır. Alman Parlamentosu buna karar verecek. İncirlik'ten çekilip çekilmeme kararı bizim dahil olabileceğimiz bir karar değil, Almanya'nın kendi kararıdır"

KATAR KRİZİ

"İlgili bütün tarafları aklı selim davranmaya davet ediyoruz. Katar ile diplomasi yoluyla işbirliği yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Cumhurbaşkanımız Katar gerilimi için devreye girdi. Cumhurbaşkanımız telefon diplomasisi yürütüyor. Diploması yoluyla bir çözüm bulunmasından yanayız. Önemli bir kriz büyümeden çözülmeli."