Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş’un konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

DOKUNULMAZLIK TARTIŞMASI

“HDP’ye oy veren yurttaşlarımız da olmak üzere, Türkiye’de vatandaşlarımız terörü desteklesinler diye kimseye oy vermedi. Terör örgütüne arka çıksınlar diye kimseye oy vermedi. Kimseye demokratik yolların dışında bir siyasi mücadele yolu arasınlar ve bu yol üzerinden siyaset geliştirsinler diye oy vermedi. Dolayısıyla öncelikli olarak büyük sorumluluk HDP’nin üzerine düşüyor. HDP’de siyaset yapanlar, barışın diliyle konuşmaya, Türkiye ve demokratik kurum ve kuralların işletilmesine azami gayret sarfetmeye dikkat etmelidirler.”

SUUDİ ARABİSTAN-İRAN KRİZİ

“Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanmakta olan ve maalesef Orta Doğu’da var olan gerilimlere çok ilave ve sert bir gerilim şeklinde gireceği belli olan bu gerilimden her iki ülkenin biran evvel çıkmasını isteriz. Bölge zaten barut fıçısı halinde.

Bu bölgenin daha büyük gerilimleri kaldıracak takati kalmamıştır. Her iki ülkeyle de dost olan bir ülke olarak söyleyeceğimiz şu; her iki tarafta teenni için hareket etmek durumundadır. Suudi Arabistan ve İran’ın bir birilerine karşı hasmane tutum içerinde hareket etmesi her iki ülkeye de zarar verir, bölgeye zarar verir.”

‘HERKES RAHAT OLSUN’

“Güvenlik kuvvetlerimiz terör örgütü mensuplarıyla sivil vatandaşları birbirinden ayırt edecek azami bir titizlik içerisinde hareket ediyor. Bizim terörle mücadeledeki kararlılığımız ne kadar açıksa bu terörden sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi niyetimiz de o kadar açık ve berraktır.

Terörle mücadele içerisinde bir kısım belki maksadını aşan davranışlar olabilir. Bunlarla ilgili olarak kamuoyuna şunu söylüyoruz; herkes rahat olsun. Herhangi bir yanlışlık yapılmışsa bu mutlaka ortaya çıkarılır ve ilgililerden de hesap sorulur.

Geçmişte Silopi’de bir terörist cesedinin yerde çekilerek sürüklenmesi olayına karışan 4 emniyet görevlisinin açığa alındığını biliyorsunuz.”