ABD’nin Suriye’nin Humus yakınlarındaki bir hava üssünü vurmasını anlamlı bulduklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Esed rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz” dedi.

FOX TV yayınına katılan Kurtulmuş, ABD’den Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın söylediği gibi ‘icraat bekledikleri’ni belirterek, “Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri tarafından oradaki askeri üssün vurulması, yani kalkıp sivillerin üzerine ateş eden, muhtemelen kimyasal silahları sivillerin üstüne atan o askeri üssün vurulması önemlidir, anlamlıdır” dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a yönelik uluslararası baskıların artması gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, “Ta ki Esed rejimi artık halkına zarar veremez hale gelebilene kadar. Dolayısıyla bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun sonunun gelmesinin ve Esed rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Bizim baştan beri söylediğimiz bir şey var. Halkına karşı barbarca bir tavır sergileyenlerin bir şekilde dizginlenmesi lazım. Belli bölgelerin, mesala Fırat Kalkanı’nı gerçekleştirdiğimiz bölge gibi, güvenli bölge haline getirilmesi lazım. Suriye’deki sorununu hızlı çözümüne katlı sağlayacak şeylerden biri de güvenli bölge. Amerikalılar uzun yıllar kararsız kaldı. Güvenli bölge gibi insani anlamda nefes aldıracak konularda bir öyle bir böyle gitti. Bunun bölgeye hiçbir katkısı olmadığı gibi ABD’yi de çıkmaza soktu.”