Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilirken, Kürtçe eğitim tartışmaları gündeme geldi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, okullarda elinde idam ipiyle derse giren, belli parti işareti yapan öğretmenlerle ilgili işlem yapılıp yapılmadığını sorarak, “Şırnak’ta okulda çocuklara ‘Kürtçe konuşmayacağım’ dedirten personel hakkında soruşturma düşünüyor musunuz?” dedi.

Habertürk'te yer alan habere göre Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eleştirilere şu yanıtı verdi:

“Valiliğin soruşturmasında ‘Öğrenciler birbirine Kürtçe küfür ediyorlardı’, dolayısıyla bundan sonra ‘Kürtçe küfür etmeyin, konuşmayın’ anlamında, sınıfta sessizliği sağlamak için yapılmış. Yoksa, her dil kutsaldır. O, sınıftaki düzeni sağlamak açısından söylenmiş. Zazaca, Kurmanca ile ilgili olarak Bingöl ve Batman İl Milli Eğitim müdürlüklerince hazırlanan materyal onaylandı. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında yaşayan diller ve lehçeler ders kapsamında dil ve lehçelerden Kurmanca’yı 17 bin 294 kişi, Zazaca’yı da 2 bin 34 kişi seçti” dedi.

NE OLMUŞTU?

Şırnak’ın Gündoğdu mahallesinde bulunan Tümgeneral Ömer Keçecigil İlköğretim Okulunda bulunan bir sınıfın duvarına “Kürtçe konuşmayacağım” yazılı bir kağıt asıldı. Okula giden bir veli tarafından fotoğrafı çekilen yazının okuldaki ismi öğrenilemeyen bir öğretmen tarafından sınıf duvarına asıldığı kaydedildi. Eğitim Sen’li üyeler, sosyal medyada da paylaşılan fotoğrafı doğruladı. Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) gönderildiği belirtilen fotoğraf için yapılan şikayet kabul edildi ancak fotoğrafı asan öğretmen hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadı. Fotoğrafta, “Kürtçe konuşmayacağım” yazısının yanı sıra, “Ders içinde konuşmayacağım” ve “Sınıfta kavga etmeyeceğim” yazıları da bulunuyordu.