Ankara - Kendisini Kürt sosyalistler olarak tanıtan ve ulusların kendi kaderini tayin hakkını savunan Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) isimli yeni bir parti kuruldu.

 

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi’nin (ÖSP) kuruluş dilekçesi bugün İçişleri Bakanlığı’na veriliyor. Partinin kurucu genel başkanlığını Mezopotamya Sosyalist Parti Girişimi (MESOP) başkanı Sinan Çiftyürek yapıyor.

 

Sarı zemin üzerinde Kızıl Ateş ve yarım emek çarkı amblemi ile temsil edilen parti kendisini "Sosyalist Kurdî bir" parti olarak tanımlıyor.

 

Partinin kuruluşuna ilişkin bilgi veren Hasan Fırat, partide geçmişte değişik yerlerde yer almış devrimci ve sosyalistlerin yer aldığını söyledi. Programda iki kritik konunun öne çıktığının altını çizen Fırat, bunların "Ayrılık propagandasının serbest bırakılması ve ulusal kaderin tayin hakkı" olduğunu belirtti. Kürdistan'ın statüsünün belirlenmesi gerektiğini belirten Fırat, çözülemeyecek sorunların da zamana bırakılması gerektiğini söyledi.

 

BDP ve Kürt hareketine yönelik bakışlarını da dile getiren Fırat, "Kürt özgürlük hareketinin muhatap alınması hakkıdır. Kürt özgürlük hareketi bedel ödüyor, halk onlarla buluşuyor. Bunu doğal olarak görüyoruz. Yine yasallık kadar meşruluğu da savunuyoruz" dedi. Kürt siyasetinde "Komünist ve sosyalist" bir boşluk bulunduğunu bu boşluğu doldurmak amacıyla hareket ettiklerini söyleyen Fırat, "Ama sınırlarımızı biliyoruz" dedi. (ANF)