‘Başkanlık’ referandumunda “Hayır” diyeceğini açıklayan Kürt partileri HAK-PAR ve ÖSP’nin genel başkanları, değişikliğin Kürt halkına bir getirisinin bulunmadığını belirtiyor ve sandığa gitmemenin “Evet” anlamına geleceğini belirtiyor.

Gazete Karınca’nın haberine göre, Parti Meclisi’nin ortak kararı ile referandumda “Hayır” oyu kullanacaklarını belirten Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, mevcut değişiklik taslağının Kürt sorunun çözümü ve Türkiye demokrasisine hiçbir şey getirmeyeceğini vurguluyor.

Çiftyürek’e göre parlamenter, başkanlık ya da yarı başkanlık sisteminden çok bunların nasıl işlediği önemli:

Bu ülkede yıllardır parlamenter sistem var ama Kürt sorunu ya da Türkiye demokrasisi için bir şey getirdiğini görmedik. 18 maddelik anayasa değişiklik taslağında da çözüme dönük bir şey yok. Bu değişiklik ile hangi sistem gelirse gelsin Kürt sorununu çözmeyecektir.

Hükümet Kürtlerin varlığını hep bir tehdit olarak gördü ve Federe Kürdistan ve Rojava’daki kazanımların ardından tekçi ve milliyetçi bir çizgiye geldi.

“AK Parti milliyetçi duygularla MHP ile anlaştı. En başta buna ‘Hayır’ diyoruz” diye devam eden ÖSP Genel Başkanı, AKP ve MHP’nin tamamen Kürt karşıtlığı üzerinden bir ittifaka gittiğini ve bu değişiklikte Kürtler adına hiçbir şeyin bulunmadığını vurguluyor:

Onlar bir araya gelebiliyorsa, niye ezilen, yok sayılan halklar bir araya gelemiyor? Böyle kritik bir süreçte bir araya gelmeyip, ortak bir duruş sergileyemezsek ne zaman bir araya geleceğiz ki? Onlar nasıl beraber ‘Evet’ diyorsa bizim de hep beraber ‘Hayır’ dememiz lazım.

Çiftyürek ayrıca sandığa gitmemenin de “Evet”e destek anlamına geldiğini belirtiyor:

Sur’da evlerimizi başımıza yıktılar. Bu için ‘Hayır’ demeliyiz. Şırnak diye kadim bir şehrimizi yıktılar, bunun için ‘Hayır’ demeliyiz. En önemlisi de anadilimiz için ‘Hayır’ demeliyiz. Eğer bölgeden güçlü bir ‘Hayır’ çıkarsa hükümetin Kürt sorununun çözmek zorunda kalacağını düşünüyorum.

HAK-PAR’DAN SANDIĞA GİTME ÇAĞRISI

Parti olarak ülkenin askeri anayasadan arındırılıp yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu hep belirttiklerini söyleyen Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Refik Karakoç ise “Anayasa’da yama gibi yapılan değişiklikler bugüne kadar tutmadı tutmayacak da” değerlendirmesinde bulunuyor.

Karakoç “Böyle bir ortamda referandum ya da seçim olamaz Yapılan değişiklikte, değiştirme tarzı da hukuki değil. Bu yüzden ‘Hayır’ diyoruz” diyor.

‘Otokrasi’ tehlikesine dikkat çeken HAK-PAR Genel Başkanı, değişikliğin Kürt halkına olumlu bir şey getirmeyeceğini aksine daha kötüsünü getireceğini de belirtiyor ve “Bunun için de ‘Hayır’ diyoruz” diye ekliyor.

Karakoç da referandumda “Hayır” çıkması halinde Kürt sorununun çözümü ve ülke demokrasisi için gerekli yeni bir anayasa yapmanın önünün açılacağını belirtiyor.

Son olarak Karakoç da sandığa gitmemenin ‘Evet’ deme anlamına geldiğini vurguluyor.