HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adana’da düğün konvoyunda sarı kırmızı yeşil mendil salladığı için gözaltına alınan 2 yurttaşın durumunu Meclis’e taşıdı.

Beştaş, “Söz konusu olay hükümetinizin Kürt yurttaşlara bakış açısı ile ilintili midir? Düğüne katılan yurttaşların salladıkları mendilin yakılması kolluk güçlerinin görevlerinden midir? Hükümetinizin talimatları doğrultusunda görev yapan kolluk görevlilerinin ayrımcılığı düğün konvoylarına dek uygulaması ülkenin “birlik ve beraberliği”ne uygun düşüyor mu?” diye sordu.

7 Mayıs’ta, Adana’nın merkez Seyhan ilçesi Fuzuli Caddesi’nde polis ekipleri bir düğün konvoyunu durdurulmuş, konvoyda sarı, kırmızı, yeşil mendil sallayan 2 yurttaşı gözaltına alınmıştı.

Polis ekipleri, mendilleri de çakmakla yakarak,  gözaltına alınan yurttaşlar ise Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü.

Olay HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından meclis gündemine taşındı. Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle verilen soru önergesinde Beştaş “Söz konusu olay hükümetinizin Kürt yurttaşlara bakış açısı ile ilintili midir?” diye sordu.

Beştaş’ın verdiği soru önergesi:

*Bahse konu olaydan haberdar mısınız? Söz konusu olay hükümetinizin Kürt yurttaşlara bakış açısı ile ilintili midir?

*Düğüne katılan yurttaşların salladıkları mendilin yakılması kolluk güçlerinin görevlerinden midir?

*Hükümetinizin talimatları doğrultusunda görev yapan kolluk görevlilerinin ayrımcılığı düğün konvoylarına dek uygulaması ülkenin “birlik ve beraberliği”ne uygun düşüyor mu?

*Kolluk görevlilerinin düğünde sallanan mendil renklerine yasak getirme sebebi sarı, kırmızı, yeşil renklerin Kürtleri temsil eden renkler olması mıdır?

*Ülkede Kürt karşıtlığı renklerin yasaklanmasına kadar indirgenmiş midir?

*Hükümetinizin yeni dönem politikası Kürtler’in değerlerine ve renklerine düşmanlık üzerine mi kurgulandı?

*Adana’da yaşayan yüzbinlerce Kürt yurttaşın renklerini yakarak, ayaklar altına alarak, suç materyali sayarak Adana’da yaşayan Kürtler’i yok sayabilecek misiniz?

*Düğüne katılanlara ait mendilleri ayakları altına alan ve yakan kolluk görevlileri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Yapılmadıysa ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz?

*Kolluk görevlileri alenen halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmemiş midir? Nefret suçu işleyen kolluk hakkında hala bir işlem tesis edilmemiş olması sizin de bu suça ortak olduğunuz anlamına gelir mi?

*Kolluk görevlileri aracılığı ile ayrımcılığın tetiklenmesini tehlikeli bulmuyor musunuz?

*Kolluk görevlilerinin ayrımcı uygulamalarına dair önlem alınması ne zaman gündeminizde olacaktır?