HDP Mersin Miletvekili Ertuğrul Kürkçü, Başbakanlığa verdiği soru önergesinde 19 Ocak 2014'te Adana'da yakalanan MİT TIR'ları ile ilgili sosyal medyada yer alan ifade tutanaklarını sordu.

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soruları yöneltti. 

Kürkçü,Adana'da MİT TIR'larıyla ilgili sorularını basına nasıl yansıdığını hatırlatarak sırladı: 

19 Ocak 2014 tarihinde Adana-Ceyhan otobanında Suriye’de El Kaide ve Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞID) örgütlerine Suriye’de teslim edilmek üzere silah ve mühimmat götürüldüğü ihbarı üzerine durdurulan 3 TIR’la ilgili tutanakların sosyal medyada yayınlanması üzerine RTÜK tarafından konuyla ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayının yasaklanmasına 14.01.2015’te karar verilmiştir.

Hatırlanacağı gibi Emniyet güçleri savcılığın verdiği talimatla 3 TIR'ı durdurmuştur. TIR’lar Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürülmüştür. Ceyhan Adana merkez Jandarma Karakol Komutanlığı, Mersin ve Adana Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yapılan görüşme ve olay yeri tutanaklarında 6 çelik kasa içerisinde kilitli, havan, roket başlığı ve çeşitli cins ve miktarda mühimmat ele geçirildiği ifade edilmektedir. Yine tutanaklarda o zaman görevde olan Cumhuriyet Savcıları Özcan Şişman ve Aziz Takçı’nın ifadelerine başvurulduğu, onların da ifadelerinde olayı doğruladıkları belirtilmiştir.

Özcan Şişman’ın ifadesinde, kendisinin MİT Hukuk Dairesi’nde çalıştığını söyleyen Ulvi Canik isimli görevli tarafından cep telefonundan arandığını ve durdurulan araçların MİT’e ait yardım götüren araçlar olduğunun ifade edildiği görülmektedir. Jandarma karakol komutanlığı tarafından ifade edilen olay özetinde Jandarma tarafından karakola götürülmek üzere yola çıkan TIR’ların önünün 34VU 6131 plakalı araç tarafından kesildiği kendisinin MİT mensubu olduğunu iddia eden iki kişiyle kimlik ibraz edilmemesi üzerine arbede yaşandığı ifade edilmiştir. Aziz Takçı ise ifadesinde söz konusu araçların MİT’e ait olduğuna ve bu görevlilerin de MİT görevlisi olduklarına dair hiçbir resmi belge, bilgi, kimlik belgesinin dosyaya sunulmadığını, araçlar salıverildikten sonra bu belgelerin dosyaya girdiğini ifade etmiştir.

Yukarıda sözü edilen tutanakların sosyal medyada yayınlanmasından bir gün sonra HSYK 2. Dairesi savcılar, Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu’nu oy çokluğuyla görevden alma kararı vermiştir.

Bu gerekçe ile;

1. Milli İstihbarat Teşkilatı’na ait olduğu kabul edilen bu TIR’lar hangi uluslar arası anlaşmaya dayanarak yurtdışındaki örgütlere silah ve mühimmat taşımaktadır?
2. Söz konusu anlaşma hangi taraflar arasında imzalanmıştır?
3. Suriye’ye MİT’e ait TIR’lar tarafından taşınan askeri mühimmatın kime teslim edileceği hangi ulusal veya uluslar arası anlaşma ile belirlenmiştir?
4. Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından taşındığı iddia edilen bu askeri mühimmat Başbakan olarak bilginiz dahilinde midir?
5. Suriye’ye nakledildiği iddia edilen askeri mühimmat Suriye’de kime, hangi gruba ya da kişiye teslim edilmektedir?
6. Söz konusu silah ve mühimmat nakliyesi Devlet İstihbarat hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun görev, yetki ve sorumlulukları maddelerinin hangisine dayanılarak yapılmaktadır?
7. Bu zamana kadar Suriye’ye askeri mühimmat taşıyan kaç tane daha TIR kullanılmıştır? Toplam nakledilen askeri mühimmat ne kadardır?