Dünyanın ilerici güçlerini birleştirme, örgütleme ve harekete geçirme misyonuyla 11 Mayısta yola çıkan 'İlerici Enternasyonal' 31 ülkenin katılımıyla Eylül ayında İzlanda'nın başkenti Reykjavik'de bir araya gelecek.

İlerici Enternasyonal Girişimi'nin açıkladığı biligilere göre, Mayıs'ta yapılacak 'İlk Duyuru'nun ardından Eylül ayına kadar inşa faaliyetlerini tamamlayarak Eylül ayında toplanacak Enternasyonal'de Türkiye'li 'İlericileri' Ertuğrul Kürkçü ve Ece Temelkuran temsil edecek.

İlerici Enternasyonal'i Artı TV'ye değerlendiren HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Enternasyonal'in bir başlangıç ve ihtiyaç olduğunu, yankılarından anldığını belirtti.

'HDP OLARAK KATILMIYORUZ ANCAK BU OPSİYONU DEĞERLENDİRECEĞİZ'

Enternasyonal girişimine çok güçlü bir eğilim olduğunu dile getiren Kürkçü, İlerici Enternasyonal'e Halkların Demokratik Partisi (HDP) olarak yer almayacaklarını ancak bir gelişim sağlayabileceklerini gördüklerinde bu opsiyonu da değerlendireceklerini belirtti:

"Her şeyden çok bunun, hakikatte, bu zalim kapitalist egemenlik karşısında gerçek bir alternatif olabilme kabiliyetine bağlı. O açıdan baktığımızda henüz yolun başında olduğumuzu söyleyebiliriz, çünkü Dünya’da milyarlarca insan var ve bu milyarlarca insanın milyarlarcası emekçilerden ve kapitalizm altında ezilenlerden oluşuyor.

'DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GÜÇLÜ BİR EĞİLİM VAR'

'50 danışman bir araya geldi diye dünyayı değiştirmiş olmazlar. Ama çok güçlü bir eğilim var. Bu bir araya gelen insanlar genel eğilime bir istikamet verebilecek fikirler ortaya koyabilirler. Burada Halkların Demokratik Partisi (HDP) olarak yer almıyoruz dikkatinizi çekmiştir. Ama bu opsiyonda açık. Bu istikamette bir gelişim sağlayabileceğimizi hep birlikte gördüğümüzde bu opsiyonu da değerlendireceğiz.

Bu bir başlangıç, kafat yankılarından da ben anlıyorum ki Türkiye’de olsun Dünya’da olsun böyle bir ihtiyaç var ve ihtiyacın kuvvetle dillendirilmesi özellikle bu güne kadar otoriteye, küresel kapitalizme, neoliberal iktisat siyasetlerine karşı sistematik ve kararlı itirazlarda bulunmuş çehreler, simalar, kişilikler bir araya geldiğinde ‘burada bir şey var’ diye dönüp bakma ihtiyacı hissettiler. Biz sadece dönüp bakmalarını değil aynı zamanda bilgilerini, enerjilerinii güçlerini ve dayanışmalarını devreye sokmayı başarabilirsek."