HDP İzmir milletvekili adaylarından Ertuğrul Kürkçü, polisin taziye çadırı kurulmasını şiddetle engelleyerek, aralarında HDP milletvekili adaylarından Semra Uzunok’un da bulunduğu 30 kişiyi gözaltına almasını, İzmir Valiliği’nin toplantı ve gösterileri sınırlama eğiliminin bir başka tezahürü olarak gördüğünü kaydetti. Kürkçü, “7 Haziran seçimlerinde bütün yurttaşlarımızı, bu despot valilerden kurtulmak için HDP’yi desteklemeye davet ediyorum” dedi.

HDP İzmir İl Örgütü, Kobani’de mayınlı arazinin temizliği sırasında yaşamını yitiren Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) Komutanı Bedrettin Akdeniz için Konak'ta taziye çadırı kurulmasına müdahele eden polisin, HDP İzmir milletvekili adayı Semra Uzunok'un da aralarında bulunduğu 30 kişiyi gözaltına almasıyla ilgili olarak il binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya HDP'li yöneticilerin yanı sıra HDP İzmir milletvekili adayları Ertuğrul Kürkçü ve Semra Uzunok da katıldı.



Toplantıda konuşan HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur, Kobani'deki savaşın Kürt halkının savaşı olmaktan çıktığını ifade ederek, bu mücadelede yaşamını yitiren enternasyonalist devrimcilerin anıları önünde saygıyla eğildiğini belirtti.

“SOMA’DAN BERİ DEMOKRATİK EYLEMLERE MÜDAHALE EDİLİYOR”

Akdeniz için Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi İzmir’de kurulan taziye çadırına saldırı düzenlendiğini kaydeden Uğur, valiliğin Soma direnişinden bu yana İzmir'de demokratik eylemlere müdahalede bulunduğunu söyledi.

Bütün bunların kabul edilemez olduğunu ifade eden Uğur, "AKP hükümeti ve onun bütün organları IŞİD vahşetine karşı gelen demokratik güçlere karşı safını göstermiştir. Bütün bunları protesto ediyoruz" diye konuştu.

Bir gün önce bir süre gözaltında tutulan milletvekili adayı Uzunok da İzmir polisinin kendisine göre olağanüstü hal ilan ettiğini belirterek, İzmir'de arkadaşlarını anmak isteyen tüm muhaliflere bütün meydanların dar edilmeye çalışıldığını ifade etti.

Gözaltında uzun süren kelepçe uygulaması ve cinsel tacize varan uygulamalarla karşılaştıklarını da anlatan Uzunok, AKP iktidarının bu saldırganlığını, HDP'nin başarısına yönelik olarak gördüğünü belirtti. Uzunok, "Bu uygulamalara en iyi cevabı 8 Haziranda vekillerimizi meclise gönderirken vereceğiz" dedi.

Uzunok, ayrıca avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulunacaklarını da söyledi.



“HDP, KURTULUŞ MÜCADELESİNİN MECLİSTEKİ YÜZÜ OLMAK İÇİN YOLA ÇIKTI”

Ertuğrul Kürkçü, HDP'nin Türkiye'deki kurtuluş mücadelesinin meclisteki yüzü olmak için yola çıkan bir parti olduğunu belirterek, parti bileşenlerinden herhangi birinin verdiği şehidi sahiplendiklerini söyledi.

Kürt halkının özgürlük mücadelesini, Türkiye'nin devrimci hareketinin büyük bir önemle sahiplendiğini kaydeden Kürkçü, bu nedenle gençlerin dünya açısından büyük bir öneme sahip olan Rojava Devrimi için mücadele ettiğini söyledi. 



“DAHA İÇ GÜVENLİK YASASI ÇIKMADAN VALİLİĞİN SINIRLAMA EĞİLİMİNİN GÖSTERGESİ”

Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren bir kişi için taziye çadırı açılmasından ve şehidin selamlanmasından daha doğal bir davranış olamayacağını ifade eden Kürkçü, İzmir'de bu adımın zorbaca önlenmesini aslında İzmir Valiliği'nin daha iç güvenlik yasası çıkmadan önce toplantı ve gösterileri sınırlama eğiliminin bir başka tezahürü olarak gördüğünü kaydetti.

Polis müdahalesinde HDP milletvekili adayı Semra Uzunok'un da gözaltına alındığına işaret eden Kürkçü, "İzmir'de 400 binin üzerinde oy alacağı tahmin edilen bir partinin adayının gözaltına alınması kabul edilemez. Adayımızın korunması gerekirken bu şekilde kötü muameleye uğramasını kuvvetle protesto ediyoruz” dedi.

Kürkçü,  “7 Haziran seçimlerinde bütün yurttaşlarımızı bu despot valilerden kurtulmak için HDP'yi desteklemeye davet ediyorum" diye sözlerini tamamladı.

Gözaltına alınanların tamamı serbest bırakılmıştı.

(Demokrat Haber)