BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Ne yazık ki cezaevleri, çocuklar bakımından işkence ve tecavüz evine dönmüştür. Türkiye ayağa kalkmalı ve çocuklarına sahip çıkmalıdır" dedi.

Kürkçü, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Şakran Cezaevi'nde, cinsel taciz ve tecavüzden şiddete, katıksız hapse kadar kötü muamele yapıldığını öne sürdü.

Yaşları 13 ile 17 arasında değişen çocukların ağır işkenceye maruz bırakıldığını savunan Kürkçü, konuyla ilgili İnsan Hakları Kurumu'na başvurduğunu ve Adalet Bakanlığı'na da başvuracağını bildirdi.

Bunlardan sonuç alamadığı takdirde daha etkili yollara yöneleceğini ifade eden Kürkçü, Pozantı Çocuk Cezaevi'ndeki olaylar ortaya çıktığı zaman yetkililerin bunu "münferit olay" olarak değerlendirdiklerini aktardı. Pozantı'ya göre fiziki altyapısı ve donanımı bakımından günümüz şartlarına yakın olan Şakran Cezaevindeki uygulamaların, "burayı da Pozantı'ya dönüştürdüğünü" söyleyen Kürkçü, Antalya Cezaevi'nde de benzer olayların yaşandığını söyledi.

Kürkçü, "Artık saklanamayacak olan büyük facia ile karşı karşıyayız. Adalet Bakanlığı yetkilileri, çocukların bu şekilde istismarına rıza göstermek yerine sorumluları cezalandırmayı seçmelidir" ifadelerini kullandı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun bu cezaevlerini incelerken izlediği yolun yanlış olduğunu, cezaevi yöneticileri ve idari amirlerin önceden haberdar edildiklerini, geçici güzellik ve temizlik durumunun yaratıldığını savunan Kürkçü, "Ne yazık ki cezaevleri çocuklar bakımından işkence ve tecavüz evine dönmüştür. Türkiye ayağa kalkmalı ve çocuklarına sahip çıkmalıdır" dedi.

Bu cezaevlerinde çocuklarla yapılan görüşmeler ile Çakıl Derneği'nin raporundan notlar aktaran Kürkçü, konuya ilişkin BDP'nin geçmişte hazırladığı raporun da doğruluğunun ortayı çıktığını söyledi.