HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, Kabataş'taki olaya ilişkin, "Biz elbetteki bu kadının iddiasının peşinde sonuna kadar gidebilmesinin destekçisi oluruz ama henüz iddia halinde olan bir şeyin Gezi direnişine karşı bir silah olarak kullanılmasına izin vermeyiz" dedi.

BDP'nin TBMM Grup Toplantısı'nda bu hafta HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü konuştu. Kürkçü, 21 Şubat'ın BM'nin "Dünya Anadili Günü" olarak kutlandığını ifade ederek, "Anadilim kimliğimdir" dedi.

Son derece kısıtlı koşullar ve dar bir zamanda girecekleri seçimden yüzlerinin akıyla çıkacaklarını belirten Kürkçü, "Düzen partilerinin karşısında halkların partisi başarısını, zaferini 30 Mart günü ilan edecek. AK Parti'nin diktatörlüğünü de onunla rekabet halindeki Fethullahçı, ırkçı ittifakını da toprağa, sandıklara gömecek" diye konuştu.

Barış ve müzakere sürecine değinen Kürkçü, barış treninin yol almadığını, trenin henüz bulundukları istasyona yaklaşmadığını söyledi.

AK Parti'nin müzakere ve çözüm sürecinin ilk aşamasında takılıp kaldığını iddia eden Kürkçü, "Bunu sırf 'retorik olsun' diye söylemiyoruz. Sadece ve sadece şu an elde çatışmasızlık var" dedi.

Hükümetin şu ana kadar hasta tutsakların salınması için hiçbir yapıcı adım atmadığını söyleyen Kürkçü, cezaevlerinde 163'ü ağır 554 hasta tutsak bulunduğunu söyledi.

Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup konuşmasında "adalet diye bağırdığını" ifade eden Kürkçü, " Adalet dediği şey bütün savcı ve yargıçları kendi Adalet Bakanı'na bağlamak ve kendi emriyle hukukun, mahkemelerin yürütülmesini sağlamak" şeklinde konuştu.

Kürkçü, bu adaletin sonucunun barışa hizmet etmediğini, barış için gerekli olan hiçbir adımın atılmadığını, AK Parti'nin kendini koruma güdüsünün barış ve adaletin önüne geçmiş olduğunu iddia etti. Kürkçü, "Barış son derece kritik, pamuk ipliğine bağlı bir biçimde durmaktadır. İlk büyük uyumsuzluktan sonra neler olacağını kimse bilmiyor. Ama buna karşın hükümet son derece rahat bir biçimde önüne gelene saldırmaya devam ediyor" dedi.

Milli Savunma Bakanı'nın son 12 yılda bin 36 kişinin zorunlu askerlik yaparken intihar ettiğini açıklamasını anımsatan Kürkçü, şöyle devam etti:

"Niçin insanlar askerde bu kadar mutlu, gururlu yaşadıkları söylenen yerde hayatlarına kıymaya razı olsunlar. Herkesin çocuğu özgür yaşamayı ve hayatın tadını çıkarmayı bilmez ve istemez miydi? Askerliği böyle olan bu ülkenin askeri adaleti de şöyle: Asla ispat edilemeyen ve kendini vurduğu, intihar ettiği iddiasıyla cenazesi tabuta konulup, evine gönderilen askerin ailesine askeri mahkeme ardından bir kağıt gönderiyor. 'Oğlun intihar etmek için bizim fişeğimizi kullandı. 1 lira 11 kuruş bize borçlusunuz' diyor. Borcunuz batsın sizin."

Kürkçü, AK Parti döneminde üniversitelerin kışlaya döndüğünü, öğrencilerin ifade, söz, örgütlenme, bilimsel gelişme, araştırma haklarının bir ilkokul kadar sınırlı olduğunu söyledi.

Bu öğrencilerin tek tek özel hayatlarına varıncaya kadar fişlendiğini ifade eden Kürkçü, "Kim kimi seviyor, kim kime ilgi duyuyor. Hangi kafeye gidiyorlar, kimle kolkola geziyorlar? Kim hangi mitinge gidiyor? Bunların hepsi fişleniyor" diye konuştu.

Kürkçü, Gezi eylemleri sırasında camide içki içildiği yönündeki iddialara ilişkin, "Camide içki içilmediği o içki kutularının camiye kendileri tarafından konulduğu Zaman Gazetesi İstihbarat Şefi İbrahim Doğan tarafından açıklandı. Dolmabahçe'deki Bezmialem Valide Sultan Camisi'nde bulunan bira kutularının oraya sonradan konulduğunu açıkladı. Caminin müezzini burada asla içki içilmediğini söyledi. Ama Tayyip Erdoğan hala aynı yalanı Meclis kürsüsünden söylemeye devam ediyor" dedi.

Kabataş İskelesi'ndeki görüntülere de değinen Kürkçü, şunları söyledi:

"Tayyip Erdoğan'ın ikinci büyük yalanı Gezi direnişçilerinin, isyancılarının başı örtülü kadınlara karşı taciz, tecavüz ve saldırılara giriştiklerine dair bugüne kadar asla doğrulanamamış, herhangi bir maddi kanıtla desteklenememiş olan bir beyanı ısıtıp ısıtıp piyasaya sürmesiydi. Böyle bir şey olmadığı Kabataş'ta o gün, o dakikalarda çekilen görüntülerden açıkça ortaya çıktı. Ne olduğu net olarak görülemese bile ne olmadığını herkes gördü günlerdir. Şimdi diyemiyorlar 'bu videolar gerçek dışıdır, burada öyle bir şey yoktur.' Beyana bakıyoruz. Beyan soruşturmaya başlamak için yeterliydi. Hükümet bu soruşturmayı tamamlamayarak o kadını da istismar etti. O kadını da kendi hakları karşısında elsiz, kolsuz, dilsiz bıraktı. Bu henüz sonuçlanmamış olan bir soruşturmayı kamuoyunun önüne atarak, henüz sonuçlanmamış olan bir soruşturmadan ötürü binlerce insanı, onbinlerce insanı suçlayarak bu işin içinden çıkabileceğini zannetti. Ama hakikat ortada. Böyle bir taciz, böyle bir tecavüz olmadığı, olduğuna dair hiçbir somut verinin bulunmadığı, elde beyandan başka bir şey olmadığı ortada.

Beyanı değerlendirdiğiniz zaman da fiziki gerçekleşmelerle bu beyan arasındaki açık, bir açıklamayı gerektiriyor. Biz elbetteki bu kadının iddiasının peşinde sonuna kadar gidebilmesinin destekçisi oluruz. Ama henüz iddia halinde olan bir şeyin Gezi direnişine karşı bir silah olarak kullanılmasına elbette izin vermeyiz. Geziciler'in onuru bizim de onurumuzdur. O onuru sonuna kadar korumaya hazırız ve koruyacağız."

“BİZ HEPSİNE KARŞIYIZ”

Başbakan Erdoğan’ın “Biz Türkiye’nin IMF’ye borcunu ödedik” diye övündüğünü belirten Kürkçü, “Evet IMF’ye borcunuzu ödediniz. Ama sizin tek borcunuz o değil. Sizin 400 milyar dolar dış borcunuz var. Tayyip Erdoğan’ın ekonomisi temelden sallanmaktadır. Tayyip Erdoğan diyor ki, bunu faiz lobisi yapıyor, bunu TÜSİAD yapıyor, o yapıyor bu yapıyor. Demokrasi dediğimiz şey sadece dış payandalarla yürüyecek bir şey değildir. Tayyip Erdoğan iktidarı dış güçlerden çok yararlandı. Ne zaman ki, Tayyip Erdoğan silahlı kuvvetleri geriletmeyi başardı, artık mutlak iktidarı tatmak istedi. Hayatının en büyük hatasını çoğul bir ülkede tekli bir iktidar kurmak istemesiyle yaptı. Şimdi bunun cezasını ödeyecek” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "belki de hayatının en büyük hatasını çoğul bir toplumda herhangi bir ittifaka dayanmaksızın mutlak iktidar kurmaya çabalayarak yaptığını" savunan Kürkçü, "Şimdi bunun cezasını ödeyecek. Fethullah Gülen cemaatiyle ittifakını bozmuş olmasının cezasını ödeyecek. Uluslararası alemde ittifakını bozmuş olmasının cezasını ödeyecek. Biz Erdoğan'ın bu kavgasının herhangi bir tarafından değiliz. Ne onun kendi iktidarının ne de onun eski müttefikleriyle kavgasının yanındayız. Biz hepsine karşıyız, hepsiyle mücadele halindeyiz" dedi.

Kürkçü, yerel yönetimleri döneminde ağaç ve hayvan katliamlarının son bulacağını ifade ederek, "Biz Gezi'den beri diyoruz ki; ağaçların da vekiliyiz, kedinin, köpeğin de vekiliyiz" şeklinde konuştu.