BDP’li üyelerin hazırlayıp TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve Doğu-Güneydoğu Anadolu bölgelerini 'Kürdistan' olarak tanımlayan Bütçe Tasarısı ve Plan-Bütçe Komisyonu Raporu parlamentoda yumruklu kavga çıkardı.

Bugün saat 14.30 sıralarında AKP'nin tutanaklar hakkında açtığı tartışma sırasında söz alarak kürsüden konuşan BDP'li Hasip Kaplan'a MHP sıralarından tepki geldi. MHP'li Özcan Yeniçeri'nin laf atmasıyla başlayan gerilim Yeniçeri ile BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve BDP'li Sırrı Sakık arasında yaşandı.

Yan yana oturan üç vekil bir süre sonra Genel Kurul salonunda itiş kakış yaşadı. Bu sırada Baluken Yeniçeri'ye iki kez yumruk salladı ancak araya girenler yumruklara engel oldu.

Gerginlik oturuma ara verilmesiyle sona erdi.

'KÜRDİSTAN' ÇIKARILDI

TBMM Genel Kurulu'nda, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'nda, BDP'nin yazdığı ve içerisinde "Türkiye Kürdistanı" ifadesinin de bulunduğu muhalefet şerhinin, Anayasaya ve İçtüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle rapordan çıkartılmasına karar verildi.

Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylama ile Bütçe Kitapçığı'nın birinci bölümündeki "Kürdistan" ifadesi çıkarıldı. Oylama yapılırken BDP'li vekiller Meclis Başkanlık kürsüsünü sardı.

AK Parti yönetimi, BDP milletvekillerinin muhalefet şerhinde Türkiye’nin Doğu-Güneydoğu Anadolu bölgesinin “Türkiye Kürdistanı”, “Kürdistan” olarak ifade edildiği ve Abdullah Öcalan’la ilgili “Kürt halk önderi Sayın Öcalan” denildiği bölümlerin Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.

AK Parti, Genel Kurul’da usul tartışması açtırdı.

AK Parti’nin önerisi kabul edildi ve Meclis tarihinde ilk kez muhalefet şerhi nedeniyle Bütçe Tasarısı’nın bir cildi geri çekilerek görüşmelerin sonuna kadar Anayasa’ya uygun yeni bir metin basılacak.