Milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu’ndan çıkarılması ve para cezası almasına neden olan “Kürdistan” ifadesinin araştırılması için verilen önerge “kaba ve yaralayıcı ifadeler bulunduğu” gerekçesiyle iade edildi.

Önergenin devlet kütüphanelerinde bulunan kaynaklara atıf yapılarak hazırlandığını ve düzeltilecek, gözden geçirilecek bir husus olmadığını söyleyen HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “Meclis Başkanının bizzat kendi tutumunu gözden geçirmesi gerektiğini” belirterek önergeyi değişiklik yapmadan tekrar göndereceklerini söyledi.

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre HDP, Van Milletvekili Murat Sarısaç eski HDP Milletvekili Osman Baydemir’in, “Kürdistan’dan gelen bir temsilci olarak bu çatının Türk ve Kürt ortak çatısı olmasını istiyorum” sözleri nedeniyle Genel Kurul’dan iki birleşim çıkarma ve para cezası almasına neden olan konuyu bir Araştırma Önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Sarısaç önergesinde, Kürdistan ifadesi üzerine milletvekillerinin Meclis’ten çıkarılmasına da neden olan tartışmaları hatırlatarak, “Kürdistan, Kürt illeri, Kürt coğrafyası vb.” kelimelerin araştırılıp bilimsel ve tarihsel boyutunun ortaya çıkarılarak kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Sarısaç’ın Aralık 2018’de verdiği önerge 4 ay sonra iade edildi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un imzasıyla gönderilen iade yazısında, “Meclis çalışmaları sırasında sakıncalı görüldüğü iddia edilen bazı kelimelerin kökenlerinin incelenmesi amacıyla vermiş olduğunuz önerge incelenmiştir. TBMM İçtüzüğü’nün 67’nci maddesinde, ‘Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan, gereken düzeltmelerin yapılması için, o yazı veya önergeyi sahibine geri verir’ hükmü yer almaktadır. İlgili önerge İçtüzük hükümlerine uygun hale getirilerek yeniden düzenlenmesi halinde işleme alınabilecektir” denildi.

‘ÖNERGEYİ DEĞİŞTİRMEDEN GÖNDERECEĞİZ’

Araştırma önergesinin devlet kütüphanelerinde bulunan kaynaklara atıf yapılarak hazırlandığını ve düzeltilecek, gözden geçirilecek bir husus olmadığını söyleyen Sarısaç, “Düzeltilmesi gereken bir şey varsa o da şu anki hükümetin Kürde ve Kürdistan’a düşmanca yaklaşımıdır. Onun ismine bile tahammül edememe durumudur. Dolayısıyla Meclis Başkanı bizzat kendi tutumunu gözden geçirmeli. Bu nedenle önergemizi tekrar kendilerine göndereceğiz. Tekrar reddedilirse dilekçeyle gerekçesini talep edeceğiz” dedi.