Suç örgütü liderliğinden hakkında iddianame hazırlanan Sedat Peker’in başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere birçok siyasetçiyi hedef aldığı videoların üzerinden yaklaşık 3 hafta geçti. Uyuşturucu ticaretinden faili meçhullere onlarca iddianın yer aldığı videoların izlenme sayısı 50 milyonu geçerken AKP’deki sessizliğin nedeni merak konusu.

AK Partili üst düzey bir yöneticiye göre bu “sessizlik” söz konusu iddiaları, nedenlerini, hedeflerini ve gerçekliğini anlamak için zaman ihtiyacından kaynaklanıyor.

'AMACI PAZARLIK YAPMAK'

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre iddialara bakarken Sedat Peker’in bir suç şebekesinin parçası ve lideri olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çeken yönetici, “Bu bakış iddiaların dikkate alınmaması, araştırılmaması anlamına gelmez. Ancak karşımızda yeraltı dünyasından biri var. Amacı da kamuoyunu aydınlatmak değil kendisi için bir yol açmak, pazarlık yapmak. Bu kapsamda geniş olarak bakmak, değerlendirmek gerek” diyor.

AK Parti’nin mafyayla mücadele ettiğini, ancak bunlarla bağlantı kurmuş olanlar varsa onların da çeşitli soruşturmalarla açığa çıkarılabileceğini söyleyen yöneticiye göre söz konusu iddialarla ilgili yapılan suç duyuruları sonrası mutlaka yargıda bir süreç işleyecek.

'İSTİFA YER ALTI ÖRGÜTLERİNE GÜÇ VERİR'

Muhalefet partisi liderleri, hakkında onlarca iddia ortaya atılan Bakan Süleyman Soylu’nun istifa etmesi ya da görevden alınması çağrısı yapıyor. AK Partili birçok yönetici ise bu çağrıya mesafeli. Yeraltı dünyasından kişilerin iddialarıyla görevden almanın bu iddiaları dile getiren kişiler ve içinde yer aldıkları ilişkilere güç vereceğine dikkat çekiliyor. Ancak kamu vicdanını tatmin edecek bir araştırma ve soruşturmanın yapılması gerektiğine, bu kapsamda yargının da işleyeceğine dikkat çekiliyor.

AK Partili bir başka yönetici de benzer bir görüşü dile getirerek, “İddialarla ilgili yargı işleyecektir. Ancak bu iddialar üzerine bir istifa ya da görevden alma o iddiaları ortaya atanlara güç verirken, siyaset kurumunu da siyasetçiyi de itibarsızlaştırır. Geçmişte yaşanmış darbelere bakın. Tüm darbeler öncesi siyaset kurumu böyle itibarsızlaştırılmıştır. Bunu iyi hesap etmek gerek” diyor.

'ZAMANA YAYILDIKÇA PARTİ YIPRANIYOR'

AK Parti’de Peker’in iddiaları ile ilgili sessizliği eleştiren, hızlıca net tutum alınmamasına tepki gösteren yöneticiler de bulunuyor. Bu iddialar gündeme gelir gelmez AK Parti olarak “yanlış yapan varsa gereği yapılır” tavrı alınması gerektiğine dikkat çeken bir yönetici, bu yapılmadan geçen her günün partinin yıpranmasına yol açtığına vurgu yapıyor.

MYK TOPLANTISINDA KARAR VERİLEBİLİR

AK Parti’de farklı görüşlere neden olan bu tabloda gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çarşamba günü yapacağı konuşmaya çevrilmiş durumda. AK Parti Meclis grup toplantısında konuyla ilgili bir değerlendirme yapması beklenen Erdoğan aynı gün partisinin MYK toplantısına da başkanlık edecek. Parti yöneticileri MYK toplantısında sürecin tüm yönleriyle ele alınıp bir karar verileceğine dikkat çekiliyor.