Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Washington'un Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkesini ileriye götürme şeklinden hoşlanmadığını, ABD'nin daha esnek bir Ankara'yı tercih ediyor olabileceğini belirtti.

Rus Pervıy Kanal’da yayınlanan bir programa konuk olan Peskov, ABD-Türkiye ilişkileri ile ilgili değerlendirmesinde Washington'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkesini ileriye götürme şeklinden hoşlanmadığını, ABD'nin daha esnek bir Ankara'yı tercih ediyor olabileceğini ifade etti.

Peskov, Türkiye’nin egemen rotada oluşunun NATO ve ABD’de endişe uyandırdığını, bu nedenle her ikisinden de hem Rus S-400 hava savunma sistemleri, hem de diğer konularda Ankara'ya yönelik sert açıklamalar geldiğini vurguladı.

‘NATO VE ABD, TÜRKİYE'NİN EGEMENLİĞİNDEN ENDİŞE DUYUYOR VE ANKARA'YA ‘SES YÜKSELTMEYE’ ÇALIŞIYOR’

Kremlin Sözcüsü, “Türkiye'nin egemenliği ve Türkiye'nin egemen gelişme rotasına bağlılığı, NATO ve ABD için yakın ilgi ve endişe konusudur. Erdoğan'ın kendinden emin bir şekilde Türkiye'yi ileriye götürme şekli, Washington’un hoşuna gitmiyor, o esnek bir Türkiye'yi tercih ediyor olabilir. Bu nedenle S-400’ler ve diğer konularda Ankara’ya ses yükseltmeye çalışıyorlar. Ancak bu böyle değil, Türkiye artık kendinden emin bir şekilde ayakta duran farklı bir ülke” diye konuştu.

‘WASHİNGTON’UN 1915 OLAYLARINI SOYKIRIM OLARAK NİTELEMESİ HAVUÇ-SOPA OYUNUNUN BİR PARÇASI’

ABD Başkanı Joe Biden'ın Osmanlı İmparatorluğu döneminde meydana gelen 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemesinin arkasında tarihi olayları irdeleme arzusu olduğundan şüphe duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Washington’un bu olayları ‘soykırım’ olarak tanımasının, büyük bir olasılıkla kendilerinin favori havuç- sopa oyununun bir parçası olduğunu düşünüyorum. Bu Ermeni halkının acılarını paylaşma arzusu, Osmanlı İmparatorluğu tarihini, Ermenistan tarihini derinlemesine anlama arzusu değildir.”

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan’da Osmanlı İmparatorluğu döneminde meydana gelen 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemişti. Biden’in selefleri söz konusu olaylarla ilgili ‘soykırım’ ifadesini kullanmamıştı.

Kaynak: Sputnik