Olağanüstü toplanan Demokratik Toplum Kongresi’nin ardından 14 madde altında açıklanan “Özyönetimle İlgili Siyasi Çözüm Deklarasyonu”nun Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) de anlatılacağı kaydedildi.

Cumhuriyet’ten Ayşe Yıldırım imzalı habere göre; Kürtçe ve Türkçe okunan deklarasyondaki vurgu, sorunların siyasi müzakere zeminine çekilmesiyle ilgiliydi ve bileşenler kendi aralarında görev paylaşımı yaptı. Buna göre; “Parlamento diplomasisini HDP yürütecek, belediye çalışmalarını DBP, sivil toplum örgütleriyle çalışmaları DTK yapacak. HDK ise batıyı harekete geçirecek.”

Haberde; kongre öncesinde CHP ile de bir temas sağlandığı belirtilerek, “Kongreden sonra bir grup milletvekili deklarasyonu anlatmak ve belki bir heyet oluşturmak için CHP ile yeniden buluşmayı planlıyor. CHP’nin yapıcı bir tavır sergilemesini umuyor HDP’liler, ‘Zaten onların da sorunun çözümü için verdikleri bir ortak akıl heyeti kurulması hakkında kanun teklifleri var. Onlar da Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’ndaki çekincelerin kaldırılmasını istiyorlar’ deniliyor. Ayrıca deklarasyonun önermelerinin de “Kürt sorununun çözümünün yeri TBMM’dir” diyen CHP’nin yaklaşımına uygun olduğunu dile getiriyorlar,” ifadelerine yer verildi.