Kamuoyu araştırma şirketi KONDA’nın genel müdürü Bekir Ağırdır olası bir erken seçimde HDP’nin baraj sorunu yaşamayacağını söyledi. Ağırdır, AKP’nin son genel seçimde aldığı oyun ise değişmeyeceğini öne sürdü.

Al Jazeera’den İrfan Bozan’a konuşan Ağırdır, HDP’nin sadece Kürt oyunun yüzde 10 olduğunu ve HDP’ye dönen Kürtlerin oylarının AKP’ye gitmesinin mümkün olmayacağını savunurken, bunun nedeninin de AKP’nin çözüm sürecine sahip çıkmaması olduğunu belirtti.

AKP’nin oylarının artmayacağına yönelik kanaatin AKP’ye anket yapan şirketlerin sonuçlarında da görüldüğünü aktaran Ağırdır, MHP ve CHP’ye nazaran AKP ve HDP’nin oylarında yüzde bir oranında yaşanacak bir değişimin bile büyük siyasi sonuçlara yol açacağını iddia etti.

Ağırdır'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

"KATILIM DÜŞERSE HDP'NİN OYU YÜZDE 15 OLUR"

"Kutuplaşmalar üzerinden bakıldığında aşağı yukarı 37-39 milyon seçmenin oyu belli. 18 Milyon AK Parti’nin oyu, geri kalanı karşıtlarının oyu. Son seçimde kullanılan 47 milyon geçerli oyu baz alırsak geriye 8-9 milyon kalıyor. Katılım 44 milyona düşerse AK Parti yine 18 buçuk milyon oy alırsa bunun karşılığı yüzde 43 veya 43 buçuktur. HDP yine 6 milyon oy alırsa bunun karşılığı yüzde 15 olur. Katılım düştüğü için oranlar artacak. Çatışma ortamı böyle bir ihtimale yol açabilir. Belki de, AK Parti bu hesabı yaptı. MHP’ye giden 1 milyon oyun değil, insanları ürkütmenin peşinde, bilemiyorum."

"AK PARTİLİ KÜRT SEÇMEN HDP'YE DÖNDÜ"

"Kürtlerin arasındaki daha dindar hayat tarzına sahip olan AK Partili Kürt seçmen HDP’ye döndü, yani Kürt kimliğine döndü. Batıdaki Türk kimliği içindekilerden de bir kısım şovenliklerinden veya AK Parti’ye yönelik memnuniyetsizlikleri nedeniyle MHP’ye kaydı. Onun için AK Parti’nin oyu 18 buçuk milyona düştü."

MHP'YE KAYAN AKP OYLARI

"Yerel seçimlerden itibaren AK Parti’den MHP’ye doğru özellikle 17-25 Aralık etkisi ile kaymış yüzde 2’lik bir küme var. Bu kayış içinde çözüm sürecine tepki de vardı. Şimdi çözüm süreci bitti diye bunların AK Parti’ye kayacağını sanmıyorum. MHP, AK Parti’ye yakın bir görüntü vererek, özellikle İç Ege ve Akdeniz Bölgesi’nden gelebilecek CHP seçmeni geçişkenliğini kesti. MHP’nin AK Parti’nin içinden daha ne kadar seçmen alacağı da meçhul. MHP’nin oy alması için bugüne yönelik itirazlardan daha çok geleceğe yönelik umut vermesi lazım. MHP bunu yapmıyor."