Kolombiya'da, 5. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Yönetim Kurulu toplantısında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, UCLG'ye dayanışma çağrısında bulundu. 

Kışanak, "Türkiye'de yaşanan yerel demokrasi krizi hakkında sizleri bilgilendirme konusunda kendimi sorumlu görüyorum" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Kolombiya'nın Bogota kentinde 12-15 Ekim tarihlerinde yapılan 5. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. 

Toplantıda farklı alanlarda yapılan çalışmaların raporları görüşülerek onaylanırken, "Kriz Yaşayan Kentler" komitesinin raporu da yönetim kurulunda görüşülen gündemler arasında yer aldı. Ortadoğu'da yaşanan iç savaşlar sonucu yıkım ve göç ile karşı karşıya kalan kentlerin durumuna ilişkin komite raporu, Fransa Belediyeler Birliği Genel Direktörü Bertrand Gallet tarafından sunuldu.

“YENİ DEMOKRASİ KRİZİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

UCLG'nin, dünyanın her bölgesinden belediye başkanları ile yerel hükümet temsilcilerinin katıldığı, yerel yönetimlerin en yüksek düzeyde temsil edildiği bir dünya örgütü olduğunu hatırlatan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yerel demokrasinin gücüne inanıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma ve kent hakkı için yerel yönetimlerin daha da güçlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Merkezin, yerele daha fazla yetki devretmesi gerektiğini savunuyoruz.

Bütün bunlar UCLG'nin hedefleri ve temel ilkeleri. Ancak biz kendi yerelimizde bir yerel demokrasi kriziyle karşı karşıyayız. 26 belediyedeki seçilmiş belediye başkanları görevden alındı ve yerlerine bürokratlar atandı. Hükümet yetkililerinin yaptığı çeşitli açıklamalara göre, bölgedeki diğer belediyeler de her an benzer bir süreçle karşılaşabilir."

YEREL DEMOKRASİ TAHİSİSİ İÇİN ÇAĞRI 

UCLG Dünya Konseyi Üyesi olan Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya'nın da görevden alındığını ve yerine kaymakam atandığını hatırlatan Kışanak, UCLG'ye yerel demokrasinin bir an önce yeniden tesis edilmesi için dayanışma göstermesi çağrısında bulundu. 

Dünyanın farklı yerlerinden toplantıya katılan belediye başkanları da kayyum uygulamasını doğru bulmadıklarını, kayyum atanan tüm kentlerle dayanışma içinde olduklarını belirtti. 

KAYNAK: DİHA