Halkların Demokratik Partisi (HDP), Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da partisinin il kongresinde yaptığı konuşmada, “Biz muhalefet olmak için yola çıkmadık, halkları iktidara taşımak için çıktık bu yola” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Diyarbakır’da “Kobaniyi selamlıyorum” sözlerini hatırlatan Demirtaş, “Kobani’ye selam gönderirken samimi ise Rojava’nın statüsünün kabul edilmesi ve Kobani’nin inşası konusunda bir görev üstlenebilirler” diye konuştu.

HDP Diyarbakır İl Örgütü 1’inci Olağan Kongresini Seyrantepe Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. Kongreye, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Selma Irmak, HDP’li milletvekilleri, DBP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, bölgedeki il ve ilçe belediyelerinin eş başkanları, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve binlerce partili katıldı.

PKK lideri Abdullah Öcalan ve PKK’nin kurucu kadrosunun yanı sıra Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Şeyh Sait, Seyit Rıza ve Molla Mustafa Barzani pankartlarının asıldığı kongrede, Abdullah Öcalan’ın görüntülerinden oluşan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kongre daha sonra demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sırasında HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın ellerini açarak, dua etmesi dikkat çekti.

“BİZ ZAFERİMİZİ BUGÜNDEN İLAN EDİYORUZ”

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, konuşmasına Kobani devrimini selamlayarak başladı. Kobani’deki zaferle bütün Ortadoğu ve Mezopotamya halkları için yeni bir çağın başladığını dile getiren Yüksekdağ, artık bu çağda zulmedenlerin, emeği sömürenlerin ve katledenlerin borusunun ötmeyeceğini söyledi.

Yüksekdağ, “Tıpkı Yunanistan halkının kazandığı zaferin bizim yüreğimizde bir güce ulaşması gibi. Biz Yunan halkıyla birlikte de mücadele ederiz, onun sevinciyle de coşarız, onun yoluyla bizim yolumuz birleşir. Kobani ile kazanacağımıza olan inancımız daha da güçlenir” dedi.

ENVER MÜSLİM İLE TELEFON BAĞLANTISI YAPILDI

Kongrede, Yüksekdağ’ın konuşmasının ardından Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim ile telefon bağlantısı yapıldı. Müslim, Kobani’de yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANI IŞİD’İN NEDEN KÜRTLERE SALDIRDIĞINI SORMALI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yola çıktığından beri Türkiye’de HDP siyasetinin konuşulduğunu anlattı. İlk günlerden bu yana alternatif bir yaşamı ve alternatif bir halk iktidarını kurmaya aday olduklarını hatırlatan Demirtaş, Kobani’ye değindi. Kobani zaferinin bütün Ortadoğu dengelerini değiştirecek güçte olduğunu vurgulayan Demirtaş, “IŞİD, Ortadoğu, Kürdistan ve bütün halklar için tehlike içermeye devam ediyor” dedi.

IŞİD’in uzun zamandır hazırlığını yaparak Şengal’de ve Kobani’de ağırlıklı olarak Kürtleri hedef aldığını hatırlatan Demirtaş, “Suriye’deki bütün savaşı bırakıp, Kobani’yi hedeflediler. Ne kadar güçleri ve silahları varsa, Musul’dan Rakka’dan elde ettikleri silahları Kobani’de kullandılar. Cumhurbaşkanı, ‘yatıp, kalkıp niye Kobani diyorsunuz’ diyor ya, desin ki ‘Niye yatıp, kalkıp Kobani’ye saldırıyorlar?’ İlk Müslüman olan halklardandır Kürtler. Şimdi IŞİD kalkmış İslam adına Kürtlere savaş açmış. Kobani’de yenilen zihniyet bu faşizan zihniyettir” dedi.

“MUHALEFET OLMAK İÇİN YOLA ÇIKMADIK”

Demirtaş konuşmasında genel seçimlere de değinerek, şunları söyledi:

“Biz muhalefet olmak için yola çıkmadık. Muhalefet olursak da gerekeni yaparız. Ama biz halkları iktidara taşımak için çıktık bu yola. Göreceksiniz, seçim sonuçları açıklandığında Türkiye’de yeni bir siyaset başlayacak. Bu ülkeyi gerçek sahipleri, ezilenler yönetecek. Biz her zaman boynu bükük, ezilen ve mahcup siyaseti temsil edenler olamayız.”

“HALK BİZDEN ÇÖZÜM BEKLİYOR”

Halkın kendilerinden inanç, kimlik ve yaşam tarzı sorunlarını çözmelerini beklediklerini belirten Demirtaş, “Ama halkımız aynı zamanda bizden işsizlik sorunlarının, kentsel sorunlarının, yoksulluk sorunlarının çözülmesini bekliyor. Diyarbakır’da işsizlik Türkiye ortalamasının iki katıdır. Türkiye’de 9-10 civarında, Diyarbakır’da yüzde 19. Ama bilirler ki Diyarbakır’ın gerçek işsizlik rakamı yüzde 60’lara dayanıyor. HDP bütün bunlara çözüm üretmekle karşı karşıyadır. Bu bizim boynumuzun borcudur. Bunu başarmak zorundayız. Biz Türkiye’de iş üreten, özgür bir yaşamı inşa eden siyaseti ortaya koydukça görecekseniz Türkiye halkı Edirne’ye gönderdiğimiz selamı gönülden alacaktır. Biz artık AKP tarzı, CHP, MHP tarzı siyaseti bu topraklarda iktidar yapmamakta kararlıyız” dedi.

“ANKARA ROJAVA İLE EL ELE VERMELİ”

Kobani’nin ve Rojava’nın inşa sürecinin yeni bir sürece vesile olabileceğine de dikkat çeken Demirtaş, “Türkiye’nin yanlış Rojava politikasını bu saatten sonra değiştirebilirsiniz. Sayın Başbakan eğer buradan Kobani’ye selam gönderirken samimi ise Rojava’nın statüsünün kabul edilmesi ve Kobani’nin inşası konusunda bir görev üstlenebilirler. Bu Türkiye’nin politikasını da değiştirebilir. Doğru olan şey Ankara’nın Kobani ve Rojava ile el ele vermesidir”  diye konuştu.

REMZİ BUDANCİR / Taraf