Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Kobanê’nin düşmemesi için ne gerekiyorsa da elimizden geleni yaparız” dedikten sonra, hükümetin Irak ile Suriye’ye asker gönderme ve yabancı silahlı güçleri Türkiye’de bulundurma yetkisini aldığı tezkere de Meclis’ten geçti.

Peki, hükümet IŞİD'e karşı Suriye'de direnen Kürtlere nasıl destek verecek? Deniz Zeyrek’in Hürriyet’teki haberine göre Ankara’nın bu desteği vermesi göründüğü kadar kolay değil. Bu yüzden Ankara’nın Kobani’ye desteğini ‘sessizce’ sürdürmesinin beklendiği iddia ediliyor.

'ÜÇ YOL'

Habere göre, Kobani’yi ziyaret eden HDP’liler, PYD’lilerin, IŞİD’in ağır silahlarına ve zırhlı araçlarına karşı koyabilmesi için tanksavar gibi ağır silahlara ve cephaneye ihtiyaç olduğunu duyurdu. Ancak, Ankara’nın bu desteği vermesi göründüğü kadar kolay değil. Haberde 'üç yol' olduğu söylenerek, o 'üç yol' da şöyle sıralanıyor:

"-TSK doğrudan cepheye iner: Bu ihtimal dahilinde bile değil. Sadece insani amaçla devrede olması beklenen TSK’nın PKK ile aynı çizgideki PYD ile aynı saflarda savaşma ihtimali sıfır.

-PYD’ye silah sağlar: Bu da ihtimal dahilinde değil. Çünkü bu IŞİD ile savaşma amaçlı olsa da Türkiye’nin 30 yıldır savaştığı PKK’yı dolaylı yoldan silahlandırması anlamına gelir. Bu da iktidar açısından büyük bir siyasi risk ve güvenlik riski yaratır.

-PYD’nin başka kaynaklardan sağladığı silah ve mühimmatın adresine ulaşmasına göz yumar: PYD, Feder Irak Kürdistanı'ndaki Peşmerge güçlerinden ve Türkiye’nin Batılı müttefiklerinden temin edeceği silahlara sadece Türkiye üzerinden ulaşabilir. En yüksek ihtimal bu ama Türkiye’nin bunu açıktan yapması da zor."

IŞİD EĞER PÜSKÜRTÜLÜRSE

Haberde ayrıca ,Başbakan Davutoğlu’nun “Kobani’nin düşmesini istemeyiz” sözlerinin, Ankara kulislerinde nasıl değerlendirildiğine dair şu bilgi aktarılıyor: "Türkiye’nin desteği sayesinde IŞİD püskürtülürse bunun iki önemli sonucu olur; 1- IŞİD en ciddi yenilgisini alır ve Uluslararası koalisyon IŞİD’e karşı mesafe kazanır. 2- Türkiye’de devam eden Çözüm Süreci seviye atlar. Buna karşın IŞİD Kobanê’yi alırsa, Kamışlı gibi Suriye’nin diğer Kürt illerine yönelir ve Türkiye sınırı boyunca stratejik bir tampon bölge oluşturmaya çalışır. Göç sorunu büyür. Türkiye’nin güvenli bölge kurma planları zorlaşır."