Özgür Sanat Girişimi'nin Kobani sınırında gerçekleştirdiği insan zinciri eylemi kana bulandı. İnsan zincirinde bulunan 1986 Urfa Siverek Siverek doğumlu Kader Ortakaya başından vurularak yaşamını yitirdi. Toplumsal Özgürlük Platformu üyesi olan sosyolog Kader Ortakaya 25 gündür sınırın Suriye tarafında bulunuyordu.

Sınır hattında insan zinciri oluşturmak isteyen Özgür Sanat Girişimi sanatçılarına asker gaz bombalarıyla saldırdı. Gerçek mermilerin de kullanıldığı saldırıda, 2'si sanatçı 4 yurttaş yaralandı. Öte yandan aynı esnada Kobani direnişine katılmak için Rojava’ya geçmek isteyen Kader Ortakaya da TSK'ye bağlı askerlerin açtığı ateşte katledildi. Ortakaya'nın Toplumsal Özgürlük Platformu üyesi olduğu belirtildi.

Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Hayat TV'de yaptığı açıklamada Ortakaya'nın daha önce askerlerle, IŞİD militanlarının görüntülendiği noktada vurulduğunu belirtti.

Sınır hattındaki direnişe destek vermek amacıyla iki gündür Suruç'ta bulunan Özgür Sanat Girişimi sanatçıları Suruç'un batısında bulunan sınırın sıfır noktasındaki Boydê köyünde insan zinciri oluşturmak istedi. Sanatçılar, sınırın her iki yakasında da araçlarıyla bekleyen Kobanili yurttaşlar ve köylüler tarafından sloganlarla karşılandı.

Sanatçılar adına konuşan Ferhat Tunç, Kobani'deki direnişe dikkat çekerek, basın açıklaması yapmalarına izin verilmediğini kaydetti. Tunç'un konuşması sırasında sınırda bulunan askerler kitleye gaz bombalarıyla saldırdı.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, saldırı sadece sınırın Türkiye tarafına değil Suriye tarafında bulunan Kobanililere de yapıldı.

Kader Ortakaya'nın hayatını kaybettiği saldırıda çok sayıda gaz bombasının yanı sıra gerçek mermilerin de kullanıldığı bildirildi.

Anadolu Üniversitesi sosyoloji mezunu olan ve Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi'nde  yüksek lisans yapan Ortakaya, Diyarbakır'da kadın akademisinde çalışmıştı. Ortakaya, 30 Eylül'de Facebook hesabına şunları yazmıştı: "Her devrim küçük bir kıvılcımla başlar. Ve vardır her namlunun ucunda bir yaşam ateşi. Böyle büyük düşler de yolculuklarla başlar. Ve serüvenciler düşer bu yollara."