Zeytinburnu'nda, 6-8 Ekim'de yapılan Kobani'ye destek eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanan Nihat Tunç ve Yusuf Özdemir hakkında hazırlanan iddianamede savcı, Tunç ve Özdemir hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile çeşitli suçlardan 225 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

6-8 Ekim tarihleri arasında Kobani'ye destek eylemlerinin ardından İstanbul'da yapılan operasyonlarda onlarca kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltında alındıktan sonra tutuklananlar hakkında hazırlanan iddianamelerin ayrıntıları belli olmaya başladı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde eylemlere katılan Nihat Tunç ve Yusuf Özdemir isimli iki kişi hakkında, "devletin bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile çeşitli suçlardan 225 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

PYD'nin, PKK ve KCK'nin uzantısı olarak nitelendirildiği iddianamede, IŞİD’in Kobani'ye ağır silahlarla saldırı başlatmasının ardından PKK'nin ağır kayıplar verdiği ve Cemil Bayık tarafından talimatlar verildiği öne sürüldü.

İddianamede, Bayık tarafından verildiği iddia edilen talimatlar sonrasında PKK ve KCK'nin gençlik yapılanması olan YDG-H'liler tarafından 4 Ekim'de, İstanbul'da molotofkokteyli ve havai fişekle korsan gösteri eylemlerinin gerçekleştirildiği, birçok iş yeri, kamu kuruluşu ve polise yönelik saldırı eylemleri yapıldığı, YDG-H içerisinde faaliyet gösteren kişiler tarafından polise yönelik silah kullanıldığı ve bir polis memurunun yaralandığı ifadelerine yer verildi.

İddianamede, " 7 Ekim'de Zeytinburnu'nda PKK ve KCK terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde faaliyet gösteren şahıslar tarafından korsan gösteri eylemleri düzenlenmiş, eylemler sırasında birçok bölgede iş yerlerine ve kamu binalarına zarar verilmiş, polise yönelik molotofkokteylli ve taşlı saldırı meydana gelmiştir" denildi.

Eylemler sırasında 62 kişinin mağdur müşteki olduğu, mallarına zarar verildiği, bir bankanın da zarar gördüğü ifadelerinin yer aldığı iddianamede, Nihat Tunç ve Yusuf Özdemir'in "Devletin bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması", "silahlı terör örgütüne üye olma", 62 müşteki için ayrı ayrı "mala zarar verme" , "ihtara rağmen dağılmama" ve "terör örgütü propagandası yapma" suçlarından da 225 yıla kadar hapis cezası istendi. (ANF)