Ağustos ayında çok sayıda sosyalist ve aydın tarafından İstanbul'da kurulan Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği’ne kapatma davası açıldı.

Türkiye sosyalist hareketinin önderlerinden Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın görüş ve eserlerini araştırmak, incelemek ve yaymak üzere kurulan Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği, dernek tüzüğü içinde ‘Enstitü’ kelimesi geçtiği gerekçesiyle Asliye Hukuk mahkemesince kapatma davası açıldı.

Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği tarafından yapılan açıklamada, derneğin kuruluş dilekçesi verilirken de Dernekler İl Müdürlüğü personeli tarafından tüzük içindeki ‘Enstitü’ kelimesi gerekçe gösterilerek başvurularının engellenmeye çalışıldığını fakat ısrarları ve yasal haklarını hatırlatmaları üzerine başvurularının tamamlandığı belirtildi.

Açıklamada, dernek kuruluşu üzerinden 1 ay geçtikten sonra Dernekler İl Müdürlüğü’nün bir yazı göndererek, dernek ismindeki “Enstitü” kelimesinin çıkarılmasını, ancak o zaman tüzüğün onaylanacağını bildirdikleri, bunun üzerine Dernekler İl Müdürlüğü’ne bir cevap gönderdiklerini ve dernekler yasasında “kullanılamayacak isimlerin” tek tek sayıldığını, Enstitü kelimesinin sayılanlar arasında olmadığını, Anayasa ve AİHM hükümlerine göre, örgütlenme özgürlüğüne ancak yasalarla kısıtlama getirilebileceğini, İçişleri Bakanlığı’nın bir iç yazışmasının yasaların üstüne çıkamayacağını belirttikleri ifade edildi.

Hikmet Kıvılcımlı Derneği, yaptığı açıklamada ‘Enstitü’ isminin alınmasında yasal bir sakınca olmadığını ilgili müdürlüğe ve Valiliğe cevaben yazdıklarını ve halen kurulmuş ve faaliyet gösteren ve dernek ismi içerisinde “Enstitü” kelimesini kullanan çok sayıda dernek ve kuruluşun olduğunu, idarenin dernekler arasında ayırım yapamayacağını bildirdiklerini ve isimlerinden ‘Enstitü’ kelimesini çıkarmayı reddettiklerini belirtti.

Kapatma davasına karşı hukuki ve fiili mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan açıklamada, tüm duyarlı kişi ve kurumları örgütlenme özgürlüğüne sahip çıkmak için kapatma ve engelleme girişimlerine karşı, Kıvılcımlı Enstitüsü’nün kuruluş ve faaliyetlerini sürdürme mücadelesine, sahip çıkmaya çağırdı.

Duruşma 4 Şubat Çarşamba günü saat 9.30’da İstanbul 17. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

(Demokrat Haber)