BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, yabancı basın kuruluşlarının Türkiye'deki temsilcileriyle buluştu. Kışanak, bu görüşmede devlet yetkilileri ve PKK lideri Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerin “tarihi önemde” olduğunu ancak daha etkin iletişim yöntemleri yaratılması gerektiğini belirtti.

KANDİL VE AVRUPA'NIN MEKTUBU BİR KAÇ GÜN İÇİNDE ÖCALAN'A İLETİLECEK

BBC Türkçe'nin haberine göre, yabancı basın kuruluşlarının Türkiye’deki temsilcileriyle buluşan Kışanak’ın açıklamaları olumlu bir atmosferin varlığını yansıtıyor, ancak özellikle PKK’nin Kandil’deki kadrolarının ve Avrupa’daki KCK yöneticilerinin sürece daha etkin bir şekilde dahil olmasının önünün açılması talebi öne çıkıyor.

Kışanak’ın verdiği bilgiye göre, Öcalan’ın Kandil ve Avrupa’daki yöneticilere yazdığı mektupların yanıtı hazır. Bu mektuplar önümüzdeki birkaç gün içerisinde İmralı’ya gitmesi beklenen üçüncü BDP heyeti ile birlikte Öcalan’a iletilecek. Ancak bu tür bir diyalogun “ciddi ve zor bir iş olan” müzakereler aşamasında yeterli olmayacağı kanısında.

MEKTUPLARLA SÜRECİ YÜRÜTMEK KOLAY DEĞİL

“Sayın Öcalan ve Kandil arasında doğrudan görüşmelerin olması süreci hızlandırır ve kolaylaştırır” diyen Kışanak, KCK yönetiminin de böyle bir beklentisi olduğunu söylüyor.

“Hükümetin, barış görüşmelerinin olumlu bir seyirde gitmesini istiyorsa Kürt tarafının kendi içerisinde temas kurmasının önünü açması gerektiğini” ekliyor.

Kışanak, hızlı yol alabilmek için bunun gerekli olduğunu söylüyor ve ekliyor: “İki ayda bir gidip gelen mektuplarla bu süreci yürütmek kolay olmasa gerek.”

‘MÜZAKERELERE YASAL DAYANAK OLUŞTURULSUN’

Kışanak, bu tür bir zeminin oluşması için ise TBMM’nin yasal dayanağını oluşturacağı komisyonlar kurulması gerektiğini ifade ediyor.

Barış, demokratikleştirme ve izleme komisyonları da BDP’nin önerileri arasında yer alıyor.

BDP’nin önerisine göre bu komisyonların varlığı yasal güvence altında olacak ancak Meclis çatısı altında yer almayacak.

Bir başka beklenti ise parlamento ile süreç arasında bağ oluşturacak yasal adımların atılması.

Kışanak, “Barış görüşmelerinin güven içerisinde yürütmesi için de parlamentonun yasal düzenlemeler yapması gerekiyor. Aksi takdirde şu an barış için yürütülen çabalar yasal olarak bir suç mahiyeti taşıyabilir” diyor.

Kışanak, Öcalan'ın sadece Kandil ve KCK ile değil daha geniş çevrelerle görüşme isteğini ve beklentisini de aktarıyor.

Kurulmasını istedikleri komisyonların bu tür doğrudan görüşmeler için de bir zemin oluşturacağını söylüyor.

ÖCALAN, NEWROZ’DA ÇAĞRI YAPACAK MI?

Bu sorunun yanıtı henüz belli değil ancak bir çağrı yapılırsa bunun ateşkesten de öte bir anlam taşıyacağı düşünülüyor.

Kışanak, Öcalan bir çağrı yapacaksa, kendi beklentilerinin “kuru bir ateşkes”ten çok daha fazla şey ifade edecek bir çağrı yönünde olduğunu söylüyor.

“Çünkü bu bir müzakere sürecine dair, mutabık kalındığına dair bir açıklama olacaktır. Umarım böyle bir mutabakat hali oluşur. Umarım Newroz’da böyle bir açıklama çıkar” diyor.

SÜRECİN MÜZAKEREYE DÖNÜŞMESİ İÇİN NEWROZ BİR MİLAT OLABİLİR

Kışanak, bugüne kadar müzakere için zemin arayışını ifade eden görüşmelerin müzakereye dönüşmesini istediklerini söylediği konuşmasında, Newroz’un bu noktada bir milat olabileceğine işaret ediyor: “Bizim beklentimiz hükümetin, devletin sayın Öcalan’ın önerilerini dikkate alan ve bu barış sürecini resmi bir müzakere sürecine dönüştüren bir tutum alması yönündedir. Böyle bir sürecin başlangıcındayız. Newroz bunun startı olabilir.”

ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK

Umutlu mesajlar veren Kışanak’ın vurguladığı bir başka nokta ise Newroz için BDP’nin belirlediği sloganın bir parçası olan “Öcalan’a özgürlük”.

Bir soru üzerine bu talebin, bir şekilde gerçekleşeceğine yönelik inancını ifade ederek, “Bunun sürecin hangi aşamasında olacağını sürecin kendisi belirleyecektir” diyor.

ÖCALAN'A TAM DESTEK

Kışanak, BDP’nin mektubu dışında diğer mektupların içeriğini bilmediklerini ancak görüşmelerdeki izleniminin olumlu olduğunu söylüyor: “Hem Avrupa’dan hem Kandil’den yeşil ışık var mı diye sorarsanız sadece yorumumu söyleyebilirim. Genel izlenimimiz ve yorumumuz iki tarafın da sayın Öcalan'a tam destek vereceği yönünde.”

Bunun yanında Kışanak’ın konuşmasının başında vurguladığı “ilk”ler de bir başka nokta:

“İlk kez resmi olarak hükümeti ve devleti temsil eden bir heyet bu görüşmeleri İmralı’da yapıyor. Resmi olarak kamuoyuna deklare edilmesi diğer görüşmelerden farkını ortaya koyuyor. İlk kez siyasi bir heyet İmralı’ya gitti. Yine ilk kez sayın Öcalan’ın hazırladığı, çözüm önerileri içeren mektuplar Avrupa’daki KCK yöneticilerine ve Kandil’e iletildi. İlk kez bu metinlerin muhataplarına iletilmesini çok önemli buluyorum."