Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gülten Kışanak Diyarbakır’daki son durumu ilerihaber.org sitesine değerlendirdi. Hüda-Par saldırılarını "Hükümetin B planı" olarak değerlendiren Kışanak, AKP’nin bu yöntemle bir yere varamayacağını söyledi.

ÖLÜ SAYISI 4’ÜN ÜZERİNDE

Kentteki eylemlerde hayatlarını kaybedenlerin sayısının 4'ün üzerinde olduğunu belirten Kışanak, “Yapılan saldırılarda Diyarbakır’da yaşamını yitiren insan sayısı 4’den fazla. Şuan yalnızca 3 tanesinin ismi net.

HİZBULLAH SALDIRISI HÜKÜMETİN B PLANI

HÜDA-PAR saldırılarını hükümetin ‘B planı’ olarak değerlendiren Kışanak şöyle konuştu: “Sadece Diyarbakır da yapılan HÜDA-PAR saldırıları değil, tüm Türkiye çapında aslında hükümetin bir B planı vardı. Bütün bu paramiliter güçleri halkın karşısına çıkardılar. İstanbul’da faşistleri, Iğdır’da Azerileri, Diyarbakır’da Hizbul-kontra güçlerini devreye soktular. Bu bir plan. Buna zemin yaratan durum iç savaş çıkartır. Çok tehlikeli bir durum. Yani bütün bu saldırıların tüm Türkiye’de aynı anda dört bir yanda olması normal değil. Hizbul-kontrayı, faşistleri sokaklara döktüler. Bunlar polis korumasında gerçekleşen saldırılar.”

DİYARBAKIR’DA HER YER BARİKAT

Diyarbakır’da sabahtan beri süren eylemler olduğu aktaran Kışanak, “Çok büyük bir kent. Çok sayıda sokakta yangın var, sokaklara kurulmuş barikatlar var. Ateşe verilmiş yerler var. Bilmediğimiz bölgeler de var. Burası çok büyük bir kent.” dedi

90'LARA DÖNMENİN KİMSEYE FAYDASI OLMAZ

Hükümetin ‘B’ planıyla bir yere varamayacağına vurgu yapan Kışanak, aklıselim davranılması gerektiğinin altını çizdi. “Tüm Türkiye’nin aklıselim bir yaklaşımla, hükümete de şunu demesi lazım” ifadelerinin kullanan Kışanak cümlesini şöyle sürdürdü:

“İç savaştan, etnik çatışmalardan, kent içi çatışmalardan medet umuyorsunuz. Türkiye bunu 70’lerde, 80’lerde ve 90’larda yaşadı, herkes gördü. Bunun kimseye faydası yok. Bundan ne hükümete ne kimseye fayda çıkar. Bununla bir şey elde edebileceğini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bu tür paramiliter güçlerin karşısında kimse duramaz. Bu ciddi bir tehlike. Bu durumun sonlanması lazım”

TÜRKİYE HER ŞEYİN FARKINDA

Tüm Türkiye’deki insanların gelişmelerin çok iyi farkında olduğunu belirten Kışanak “Hopa’dan Hakkari’ye, Bursa’dan Adana’ya, Diyarbakır’a kadar on binlerce yüz binlerce insan sokağa çıktı, çıkıyor” dedi. “Demek ki herkesin ortak bir amacı, talebi var” diyen Kışanak şöyle devam etti: “Herkesin isteği ortak. Talebi ortak. Daha demokratik bir duruş istiyor insanlar.”

PARAMİLİTER GÜÇLER KAYBEDECEK

"Sokağa salınan, saldırılar yapan faşist, paramiliter güçlerin bir şey elde edemeyeceğini, bir şey kazanamayacağını" belirten Kışanak, “Bu güçler kaybedecek. Direniş ve halklar kazanacak” dedi.