Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Sur Belediyesi Eş Başkanı Seyid Narin ile Fatma Şık Barut ve Silvan Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Bodakçı’nın gözaltına alınmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Sur Belediyesi önünde yapılan açıklamaya, ilçe belediye eş başkanları, HDP ve DBP il eş başkanları katıldı.

Açıklamada gözaltılara sert tepki gösteren Eş Başkanlar Kışanak ve Anlı, hukuksuzluğun devlet nizamı haline getirildiğini, bunun adının faşizm olduğunu  söyledi.

Eş Başkanlar, kamu otoriteleri ve yargı mensuplarının bu çılgınlığa alet olmamasını,  1990’lı yıllarda yaşanan hataya tekrar düşülmemesini, halkın ve temsilcilerinin onuruyla oynanmamasını istediler.

BASINA ÇAĞRI: 'CESUR OLUN, GÖZÜNÜZÜ BURADA YAŞANANLARA KAPATMAYIN'

Basına seslenen Kışanak, "Gözünüzü kulağınızı burada yaşananlara kapatmayın. Ne oluyor ne bitiyor bunu anlamaya çalışın. Biat etmiş medyanın servis ettiği yalanlarla Türkiye lütfen yönetilmesin. Cesur gazeteciler, cesur aydınlar, gerçeği gören yazarlara ihtiyacımız var. Gerçekleri öldürdüğünüz an bu ülkede diktatörlük, otoriter rejim, başını alıp gidecektir ve bunun mağduru da sadece ve sadece Kürtler olmayacaktır," dedi.

ÖZERKLİK TALEPLERİ

Son dönemde bölge il ve ilçelerinde 'öz yönetim' ilanlarıyla ilgili de konuşan Kışanak, halkın özerklik talebinin 'siyasi' olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu halkın özerklik talebi, siyasi bir taleptir. Varsa siyasi bir talebiniz siyasetle cevap verin. Demokratik özerklik bu halkın defalarca sokaklarda, meydanlarda haykırdığı, siyasi partisinin programına koydurduğu, müzakere görüşmesinde masaya koyduğu siyasi bir taleptir.  Ama yok biz siyaset yapmıyoruz, biz otoriter devlet olarak sizi ezeceğiz diyorsanız, kusura bakmayın kendimizi ezdirmeyeceğiz.”

DEVLET HESAP SORMAZSA BEN DE ÖZERKLİK İLAN EDERİM

KCK operasyonlarının bir benzerinin tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini kaydeden Kışanak, “Varto’da sokak ortasında çıplak bedeni sürüklenen kadının hesabını verecekler. Bu alçaklığı yapandan hesap sormayan devlet, gelip benim belediye başkanımı gözaltına alırsa, ben de özerklik ilan ederim” dedi.

ÇÖZÜM, DEMOKRATİK MÜCADELEDE

Çözümün siyasi operasyonlarda değil, barışta, müzakerede ve demokratik mücadelede olduğunu belirten Kışanak, "Çözüm; barışta, müzakerede ve demokratik mücadelede ısrardır. Bu ısrarımızı sürdüreceğiz ve inanıyorum ki bu ülkedeki kaos heveslilerinin heveslerini kursaklarında bırakacağız," diye konuştu. (Demokrat Haber)