Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Aysel Tuğluk ile BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) adına çağrıcısı oldukları Ortadoğu Kadın Konferansı’na ilişkin Sümerpark Hizmet Binası 1 Nolu Salon’da basın toplantısı düzenledi.

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu, ESP Genel Başkan Yardımcısı Fethiye Ok’un da katıldığı basın toplantısında, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk DÖKH’ün gerçekleştireceği 1. Ortadoğu Kadın Konferansı’na ilişkin bilgilendirmede bulunarak, konferansa yükledikleri anlamı paylaştı.

Diyarbakır'ın ev sahipliği yapacağı üç gün sürecek olan konferansın dördüncü gününde ise gezi yapılacağını söyleyen Tuğluk, konferansa 20 Ortadoğu ülkesinden ve 6 AB ülkesinden 250 delegenin katılacağını belirtti. Konukların daha çok Ortadoğu’daki kadın hareketlerinden oluştuğu ve aydın yönleriyle öne çıktıklarını bilgisini paylaştı.

‘KADIN YOKSA DEMOKRASİ DE  ÖZGÜRLÜK DE YOKTUR’

 “Jin jiyan azadi” sloganıyla gerçekleşecek olan konferansın 9 Ocak günü Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçiye adandığını hatırlatan Tuğluk, “Konferans bizim açımızdan da çok heyecan verici. Çünkü ilk defa Ortadoğu’da kadınların katılımıyla tartışma yürüteceğiz. Kadınlar olarak Ortadoğu’daki kadın tarihini açığa çıkarmayı, ortaklaşmayı amaçlıyoruz. Kadın sorunu evrensel bir sorundur. Bu konuda deneyimlerimizi, mücadelelerimizi paylaşarak ortaklaşmak istiyoruz. Kadın sorunu bir sistem sorunudur. Bu sistem sorunu tartışarak kurtuluşu nasıl sağlayabileceğimizi tartışmak istiyoruz” diye konuştu.

“Kürt kadınları olarak kadın mücadelesinde büyük bedeller ödedik. Kadın olmanın zorluklarını yaşadık. Böyle bir çalışmanın içerisinde olmaktan gurur duyuyoruz” diyen Tuğluk, konferansın Ortadoğu halklarının ve kadın sorunun çözümü noktasındaki önemine de dikkat çekti.

Tuğluk, “Nasıl bir barış?” sorusunu da tartışacaklarını belirttiği konuşmasında birlikte hareket etmek gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Türkiye’de, Ortadoğu’da, dünyada eşitsizlik, demokrasisizlik, şiddet, yoksulluk olarak karşımıza çıkıyorsa bu erkek egemen sistem sorunudur. Bu noktada dünyadaki tüm kadınlara örnek olacak bir model oluşturmak gerekiyor. Kadın olmaksızın demokratik bir yaşamın gerçekleşemeyeceğini biliyoruz. Kadın yoksa demokrasi de, özgürlük de yoktur. Biz yeni bir yaşam yaratma iddiasındayız.”

’21. YÜZYIL, KADIN, TOPLUM VE ORTAKLAŞMA EKSENLİ BİR SİYASETİN VİZYONU OLACAK’

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, kadınların mücadelesinin daha da görünür kılınması gerektiğini vurguladığı konuşmasında, yaklaşık 1 yıldır yoğun bir emekle konferansın örgütlenmeye çalışıldığını dile getirdi. Konferansın hazırlık çalışmalarının kadınlar arasında büyük bir birliktelik yarattığını ve ülkelerde kurulan temaslar sonucu konferansın ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunun görüldüğünü söyledi.

Kışanak, 1. Ortadoğu Kadın Konferansı’nı tetikleyen etkenleri, “Birinci olarak, Ortadoğu’daki gelişmelerdir. Ortadoğu’da büyük savaşların yaşandığı süreçten geçiliyor. Yeniden bir inşa süreci yaşanıyor. Ortadoğu yeniden inşa edilirken kadınlar bu sürecin neresinde olacak? İkinci olarak ise, Kürt kadın hareketi diğer tüm kadın hareketleri gibi bir itiraz hareketidir. Ancak Kürt kadın hareketi kendini sadece itiraz değil inşa hareketi olarak da görüyor. Yani kendimizi yeniden inşa edebilmek için yola çıktık. Bu tarihsel süreçte böyle bir organizasyonu tarihsel bir görev olarak görüyoruz” diye açıkladı.

Ortadoğu kadın hareketi tarihi açısından böylesi bir buluşmanın ilk defa yaşanacağını belirten Kışanak, konferansın önemini ise şöyle sıraladı:

“-Dünyada siyaset devlet eksenli. Biz bu çalışmayla bunu toplum odaklı bir mecraya kaydırmak istiyoruz.

-Devlet sistemi içerisindeki erkek eksenli siyaseti kadın eksenli bir siyasete çevirmek istiyoruz.

-Ortadoğu’da devlet ve erkek egemen siyaset kutuplaştıran, çatıştıran bir siyasettir. Biz toplum, kadın eksenli ortaklaştıran bir siyaset yaratmak istiyoruz. 21. Yüzyıl kadın, toplum ve ortaklaştırma eksenli bir siyasetin vizyonu olacaktır. Konferansta Ortadoğu’nun 21. Yüzyıl vizyonu ortaya çıkacaktır.”

Kışanak, “Bir barış olacaksa kadınlar beraber olacak” diyerek sözlerini tamamlamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. (ANF)