Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oğlu Kerem Kılıçdaroğlu’na göre partinin oylarını artırmak için sokağa çıkmak yerine seçmenin ayağına gitmesi gerekiyor.

Doktora tezi için CHP üzerine Esenler ve Kadıköy’de saha çalışması yapan Kerem Kılıçdaroğlu, Al Jazeera’den İrfan Bozan’a CHP’nin düşük gelirli ilçelerde var olamamasının nedenlerini anlattı.

Kerem Kılıçdaroğlu, kopuşun 1990’ların ortalarında başladığını söyleyerek, Esenler’in yerleşim olarak geliştiği dönemlerde Refah Partisi’nin evlere gidip seçmenle yakınlaştığını, dönemin sosyal demokrat partisi SHP’nin ise bu kesimi unuttuğunu öne sürdü: “Şu anda önümüzde bir seçim gözükmüyor. İyi bir çalışmayla Esenler’de birinci parti olamayabilirsiniz ama oyunuzda artış olabilir. AKP oralarda seçmenle bütünleşmiş durumda. Muhtarlar neden önemli? Mahalleyi tanıyor. Kimin ne sorunu var biliyor. CHP ayni yardım yapamaz. Parti olarak düzenli bir şekilde seçtiğiniz bölgelere, mahallelere gidersiniz onlarla diyaloğa girersiniz. Ev ziyaretleri çok önemli. Meydanlara inmenin şöyle bir riski var bence. Dünya Değerler Araştırması’na göre Türkiye en muhafazakar ülkelerden biri ve insanların protestoya bakışı mesafeli. Meydanlara inince muhtemelen AKP seçmeni bunu tehdit olarak alacak. Bunu Kadıköy’de yapabilirsiniz ama Esenler’de yaparsanız ters tepecek.”

EKONOMİK KRİZ ANLARI DEĞERLENDİRİLMELİ

Yolsuzluklara işaret eden Kılıçdaroğlu, AKP seçmeninin de bir şeylerin döndüğünün farkında olduğunu ancak aldığı yardımı kaybetmek istemediğini söyledi: “Ciddi bir yardım söz konusu. AKP’nin vakıflarla, derneklerle ilişkileri de çok iyi. Paranız olmayınca çok da bir şey yapamıyorsunuz. Ben en etkili yöntemin seçmenin ayağına gitmek olduğunu düşünüyorum. Kaynaklar zaten sınırlı, oy getirecek yerlerde çalışma yürütmek gerekiyor. Parti ile seçmen arasında bir bağ kuruluyor. Bu bağın koptuğu anlar ekonomik krizlerdir, büyük yolsuzlukların açığa çıktığı anlardır. Bu kırılma noktalarında sizin devreye girmeniz gerekiyor. AKP sizin medyada görünmenizi de engelliyor. Bunun için örgütü çalıştırmak gerekiyor. Sürekli AKP’yi eleştirerek oy gelmiyor. Çok eleştiri seçmeni de küçümsemek anlamına geliyor. Genel başkanın verdiği mesajı halka taşıyacak olan örgüt.”

Seçmene parti politikalarının, AKP’nin nerelerde hata yaptığını anlatılması, unutulan olayların hatırlatılması, yoksulluk ve işsizliğe dikkat çekilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, insanları AKP’ye ekonomik sıkıntının ittiğini dile getirdi.

BABASIYLA PAYLAŞMIŞ

Kılıçdaroğlu, 1 Kasım seçimlerinin ardından Türkiye’de CHP’nin oy potansiyelinin zayıf olduğu Esenler ile oy potansiyelinin yüksek olduğu Kadıköy ilçelerinde saha çalışması yaptı. Bu sırada kimliğini üye ve seçmelerle paylaşmadı.

Partinin üyelik yapısının da sorunlu olduğunu, parti içi seçimlerde katılımın yüzde 50’de kaldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, saha çalışmasından edindiği bulguları babasıyla paylaştığını da söyledi.

KEREM KILIÇDAROĞLU HAKKINDA

Güney Kore’de, Kore Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Kerem Kılıçdaroğlu, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi mezunu. ODTÜ’de Asya Çalışmaları üzerine yüksek lisans yapan Kılıçdaroğlu, tezinin yazım aşamasında. Doktora tezi konusu siyasette klientalizm, yani kayırmacılık.